Tahini pasta, ili namaz od susama, zastupljen je u mediteranskoj kuhinji. U pitanju je veoma zdrava namirnica, koja je mineralna, vitaminska i antioksidantska bomba. Pored obilja gvožđa, bakra i magnezijuma, vitamina E i B, sadrži sesamin, koji je zadužen za detoksikaciju organizma.
Srećna Republika vam donosi ovaj savršen recept koji će biti sastavni deo skoro svakog obroka i namaz koji će moći da zameni mnoge duruge, manje zdrave namaze, za večeru uz čašu mleka. Sprema se od samo dva sastojka a za njegovu pripremu neće vam trebati više od tri munuta.
Sastojci:
- 200 gr susama (moj je integralni, pa je tamniji)
- 20-30 gr maslinovog ulja (ili ulja od susama)
- po ukusu soli (može i bez)
Priprema
Susam staviti u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga propeći nasuvo na srednje jakoj vatri do zlatno- braon boje. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak i na oko ružan tahini. Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi širi i plitak sud da se susam više ne peče.
Ubaciti susam u blender (ili secko, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga samleti da počne da se lepi na stranice suda. Dodati malo ulja, pa ponovo miksati, dodavati još ulja i sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve još lepo sjedini do željene gustine.
Po želji posoliti i promešati još malo (volim gušći zbog mazanja na hleb, a ulje uvek mogu naknadno da dodam). Gotov tahini sipati u teglicu i čuvati u frižideru.
Komentari (0)