Mnoge generacije su odrasle na brojnim poslasticama sa orasima. Vešte ruke naših baka pravile su najukusnije torte i rolate čijeg ukusa se i danas rado prisetimo.
Ovaj starinski recept za rolat sa orasima zahteva malo više vremena za pripremu, ali ćete dobiti slatkiš koji se topi u ustima.
Srećna Republika vam donosi ovaj fantastičan recept koji će vam ulepšati svako slavlje.
Sastojci:
Za koru:
5 jaja
1 kesica vanil šećera
125 g mlevenih oraha
1 kašika brašna
Za fil:
150 g mlevenih oraha
2 kašike vrelog mleka
150 g putera
150 g prah šećera
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Umutiti belanca u sneg pa dodavati šećer i vanilin šećer, a kad je umućeno i žumanca. Kad je masa dobro umućena umešati orahe i brašno. Razliti u pleh od rerne obložen peki papiro. Ispeći koru u rerni na 180-200'C oko dvadeset minuta. Koru umotati u krpu zajedno sa papirom u oblik rolata.
Možda vas zanima…
Fil:
Orahe popariti vrelim mlekom i dok se hlade umutiti maslac sa oba šećera. Na kraju dodati orahe i sve dobro umutiti mikserom da fil pobeli.
Odviti koru, skinuti papir i premazati je filom. Malo fila ostaviti. Saviti u rolat pa ga premazati ostatkom fila. Posuti sa malo mleveni oraha i ukrasiti polutkama oraha (poželjno da budu što svetliji). Ostaviti da odstoji na hladnom. Što duže stoji sve je mekši.
Komentari (0)