Slatkiši

STARINSKI KOLAČ NA METAR: Recept naših baka se vraća na velika vrata! (VIDEO)

Najbolji dezert na trpezi za tili čas.

03.07.2023 08:00

STARINSKI KOLAČ NA METAR: Recept naših baka se vraća na velika vrata! (VIDEO)
shutterstock.com

Pronaći svesku sa receptima majke ili bake je najveće blago koje možemo da imamo u rukama. Kada naiđemo na stranice koje su ispisane rukom i slučajno umazane kafom ili čokoladom obuzme nas posebna nostalgija. Srećna Republika vam donosi jedan starinski recept koji ne sme da bude zaboravljen. 

Isprobajte već danas kolač na metar po bakinom receptu.

Sastojci

Kore:

Fil:

  • 750 ml mleka
  • 250 g šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike brašna
  • 250 g margarina

Glazura:

unsplash.com

"Ljubav je potrebna, ali malo čokolade ne može da škodi", Čarls M. Šulc

Priprema

Penasto umutiti jaja, dodati šećer, vodu, zatim prašak za pecivo umešan u brašno i na kraju dodati ulje. Ovu masu podeliti na dva jednaka dela i u jedan deo dodati kakao. Sipati masu u podmazane uske kalupe i peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. Dok se korice peku pripremiti fil: Od ukupne količine mleka odvojiti deo u koji ćete razmutiti puding i brašno, a preostalo mleko staviti da proključa sa šećerom, a kada proključa zakuvati fil i ostaviti da se ohladi. Umutiti 250 g margarina. U umućen margarin dodavati kašikom po malo ohlađenog fila, dok se mase ne sjedine u glatku penastu smesu. Pečene korice izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade. Ohladjene komade iseći na tanke režnjeve oko 1 cm debele. Filovati naizmenićno jedan svetli pa jedan tamni deo i slagati na tacnu. Ponavljati postupak dok ne utrosite sav materijal, preostalim filom premazati kolač okolo, a odozgo staviti glazuru od čokolade i ostaviti da se stegne. Ohlađen kolač seći nakoso (pod uglom) kako bi se dobile "šare" karakteristicne za ovaj kolač.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)