Dubai slatkiši su popularni i u Srbiji i gotovo da nema osobe koja ih nije probala. Hrskavi sloj u kombinaciji sa čokoladom osvaja sva čula. Od Dubai čokolade, dobili smo čak i recept za Dubai čizkejk.
Ako ste ljubitelji kadaifa, topljene čokolade i pistaća, ovo je recept za vas.
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 160 ml mleka
- 2 kašike šećera u prahu
Deo sa kadaifom:
- 250 g kadaifa
- 200 g krem od pistaća
- 2 kašike šećera u prahu
- 50 g putera
Fil:
- 250 g mascarpone sira
- 6 kašika šećera u prahu
- 350 ml slatke pavlake
- 1 kašika nekog čokoladnog krema
Preliv:
- 100 ml slatke pavlake
- 130 g čokolade
Priprema:
U većoj posudi pomešajte: mleveni keks, šećer, istopljeni maslac, i malo mleka – taman toliko da dobijete kompaktnu smesu.
Sve lepo sjedinite, pa utisnite u kalup (idealno 26 cm, jer torta bude visoka). Kalup prethodno obložite čvrstom folijom da lakše izvadite kolač kasnije.
Na malo putera propržite usitnjen kadaif dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte pistać krem i malo šećera, promešajte dok ne dobijete mirisnu, lepljivu smesu. Rasporedite je preko podloge od keksa.
Umutite krem sir i šećer u prahu, dodajte 400 ml slatke pavlake, i sve umutite u čvrst, penast fil. Podelite ga na dva dela. U jedan deo fila dodajte kašiku omiljenog čoko-namaza. Promešajte i namažite preko belog dela.
Otopite 130 g mlečne čokolade sa 100 ml slatke pavlake. Mešajte dok se sve lepo ne sjedini i postane glatko. Malo prohladite i pažljivo prelijte preko kolača.
Kad se torta lepo ohladi, pospite mlevenim pistaćima za boju, teksturu i dodatni šmek.
Komentari (0)