Slatkiši

Ovaj recept za RUSKE KAPE svi traže: Ovako sočne niste probali, zbog fila se tope u ustima!

Ovi kolačići spajaju bogat čokoladni ukus sa nežnom teksturom.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

24.09.2025 08:01

Ovaj recept za RUSKE KAPE svi traže: Ovako sočne niste probali, zbog fila se tope u ustima!
Shutterstock

Ruske kape su omiljeni kolačići koji osvajaju i izgledom i ukusom. Sastoje se od mekanih ili hrskavih baza, filovanih čokoladom ili kremom, često posutih kokosom ili čokoladom. Njihov karakterističan oblik podseća na male šešire, što im daje prepoznatljiv šarm. Idealni su za svaku priliku, od prazničnih stolova do svakodnevnog uživanja uz kafu ili čaj.

U nastavku pogledajte recept za ruske kape.

Kora:

  • 6 jaja,
  • 150 g śećera,
  • 150 g brašna,
  • 2 kašike kakaa,
  • 50 ml tople vode,
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 100 g brašna,
  • 500 ml mleka,
  • 100 g šećera,
  • vanilin šećer,
  • 250 g margarina/maslaca,
  • čokolada za kuvanje.

Priprema:

Belanca umutite sa šećerom dok ne postanu penasta, pa postepeno dodajte ostale sastojke. Sve nežno sjedinite špatulom i smesu izlijte u veći pleh. Pecite dok kora ne postane zlatno-smeđa, a čačkalica umetnuta u sredinu izađe čista. Ostavite koru da se potpuno ohladi.

Za fil prvo pomešajte brašno sa malo mleka. Preostalo mleko zagrejte u šerpi sa šećerom, a pre nego što provri, dodajte mešavinu brašna i mleka i kuvajte dok se ne zgusne kao puding. Ostavite fil da se ohladi, a zatim dodajte margarin ili maslac i sve dobro umutite mikserom.

Modlom ili čašom oblikujte krugove od kore. Na svaki krug stavite malo fila i poklopite drugim krugom. Oko kolača premažite fil, a zatim ga uvaljajte u kokos. Na kraju otopite čokoladu i kašičicom ukrasite vrh svakog kolačića.

Kolače ostavite u frižideru da se stegnu pre serviranja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)