Slatkiši

EMBARGO KOLAČ je preživeo svaku krizu: Jednostavan, jeftin i neodoljivo sočan

Ne zahteva skupe sastojke, ne trebaju vam čak ni jaja, a rezultat je mekan, sočan i bogat slatkiš koji se topi u ustima

Slika Autora
byDragana Petrović

11.11.2025 08:01

EMBARGO KOLAČ je preživeo svaku krizu: Jednostavan, jeftin i neodoljivo sočan
Shutterstock/MShev

U vreme kada su cene osnovnih namirnica sve više, mnoge domaćice ponovo otkrivaju starinske recepte za kolače koji su jednostavni, jeftini, a opet neodoljivo ukusni. Jedan od njih je čuveni embargo kolač, dezert koji je obeležio devedesete godine prošlog veka kad je Srbija bila u krizi i pod embargom po čemu je ovaj slatkiš i dobio ime.

Ono što ovaj kolač čini posebnim nije samo ukus, već i priča koju nosi. U vremenu kada je sve bilo teže dostupno, embargo kolač je bio simbol topline, domišljatosti i porodične bliskosti, a ovaj kolač ponovo pronalazi put do naših trpeza. 

Embargo kolač se pravi brzo, ne zahteva skupe sastojke, ne trebaju vam čak ni jaja, a rezultat je mekan, sočan i bogat slatkiš koji se topi u ustima. Iako jednostavan, njegov ukus i miris kakaa i džema podseća na najfinije poslastice.

Srećna republika vam poklanja recept za embargo kolač, probajte ga i oduševićete se sočnoću i ukusom.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 400 g šećera
  • 400 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike džema (kajsija, šljiva ili slatko od višnja koje daje poseban šmek)
  • 2 rendane jabuke
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice kakaa
  • čokolada za kuvanje za preliv

Priprema:

U dubljoj posudi pomešajte prosejano brašno, šećer, sodu bikarbonu i kakao. Dodajte vodu i ulje, pa dobro sjedinite smesu dok ne postane glatka. Na kraju umešajte džem i rendane jabuke koje će dati prirodnu sočnost i blagu voćnu notu.

Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje ili lagano nauljen i posut brašnom. Poravnajte površinu i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok površina ne poprimi bogatu, tamnu boju.

Kad je kolač pečen preliti rastopljenom čokoladom ili jednostavno pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)