Slatkiši

DA LI STE ČULI ZA SULTANOVU SARMU? Sočniji kolač još niste probali (FOTO)

Topi se u ustima, kad jednom probate tražićete parče više.

09.12.2023 13:01

DA LI STE ČULI ZA SULTANOVU SARMU? Sočniji kolač još niste probali (FOTO)
shutterstock.com

Svima je dobro poznata sarma, jelo koje je neizostavno na srpskim trpezama tokom hladnih dana. Međutim, postoji i jedna druga vrsta sarme koju ćete podjednako obožavati. Sultanova sarma je zapravo kolač koji je na našem podneblju stekao veliku popularnost.

Reč je o kolaču koji neodoljivo podseća na rolat od kokosa, a topi se pri svakom zalogaju. Kao dodatni sastojak kojim ćete dodatno ulepšati ovu poslasticu. 

Srećna Republika donosi vam recept za čuvenu sultanovu sarmu, koja se naziva i paša lokum.

Sastojci:

margarin ili maslac za mazanje tepsije

  • 100 gr kokosa
  • 1l mleka
  • 110 gr brašna
  • 120 gr šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 vanilin šećer
  • 50 gr margarina ili maslaca
  • 1 kesica šlaga
  • 130 ml hladnog mleka
  • plazma keks za posipanje

 

Priprema:

Prvo malo tepsiju premažite sa margarinom ili maslacem. Najbolje je da ona bude dimenzija 36×42 cm. Zatim rasporedite kokos. U činiju dodajte brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i malo mleka, te izmešajte varjačom. Ostatak mleka stavite da se kuva. U uzavrelo mleko umešajte pripremljene sastojke i nastavite da kuvate. Kad bude gotovo sklonite sa strane i dodajte margarin ili maslac, pa mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru.

Šlag dobro umutite sa hladnim mlekom. Rasporedite ga preko ohlađene smese. Po dužem delu tepsije prerežite smesu. Nastavite poprečno da sečete jednake delove širine po želji. Svaki deo srolajte prema sredini. Pospite mlevenim plazma keksom. Sultanove sarme slažite na tanjir ili tacnu.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)