Leto je vreme kada hladni deserti postaju omiljena poslastica kako dece, tako i odraslih. Umesto da u prodavnici kupujete razne sladolede pune veštačkih boja, aroma, raznih aditiva i šećera, možete napraviti domaći sladoled od voća. Ova domaća poslastica je neuporedivo zdravija, a sladoled će biti svež, lagan, osvežavajući i napravljen od voća koje najviše volite.
Osnovni recept je toliko jednostavan da ćete ga odmah zapamtiti, a dodatno ga možete prilagođavati sopstvenim željama u zavisnosti od voća koje volite. Vaša poslastica, vaša pravila!
Srećna republika vam poklanja recept za domaći sladoled bez trunke šećera koji će postati vaša omiljena i zdrava poslastica ovog leta.
Sastojci:
- 3 šolje lubenice, dinje ili bilo kog drugog omiljenog voća (isečenog na kockice)
- 1 šolja jagoda (svežih ili zamrznutih takođe isečenih)
- 1 kašičica meda
- 2 kašičice sveže ceđenog limunovog soka
- 2 kašičice vode (po potrebi i više)
- Sveže isečeno voće po izboru za ubacivanje u kalupe
Priprema:
U blender ubacite lubenicu, jagode, limunov sok, med i vodu. Blendajte dok ne dobijete glatku voćnu smesu. Ako je smesa pregusta, dodajte još malo vode. Ako vam je voće dovoljno slatko možete izbaciti med. Ako želite kremastiju strukturu dodajte malo jogurta ili još bolje grčkog jogurta u smesu.
U kalupe za sladoled (ili male plastične čaše) ubacite komadiće svežeg voća (borovnice, kivi, kockice breskve, manga) zato što će dati strukturu i dodatnu svežinu. Sipajte voćni pire u kalupe, ali ne do vrha. Ostavite malo mesta jer će se sladoled malo proširiti prilikom zamrzavanja. Pažljivo zatvorite kalupe ili čašice aluminijumskom folijom (ako nemate poklopce). Stavite u zamrzivač najmanje šest sati, a idealno preko noći.
Uživajte!
Komentari (0)