Slatkiši

Crnac bez jaja: Recept za najsočniji čokoladni kolač koji je osvojio sve trpeze

Veoma brzo postao je rešenje za brz i ukusan desert koji vole sve generacije

Slika Autora
bySrećna Republika

30.10.2025 08:01

Crnac bez jaja: Recept za najsočniji čokoladni kolač koji je osvojio sve trpeze
shutterstock.com/Dream79

Popularnost kolača ne prestaje da raste, jer svaka generacija pronalazi svoje omiljene recepte, od tradicionalnih čokoladnih i voćnih poslastica, do modernih varijanti bez jaja, mleka ili glutena. Jedan od takvih omiljenih deserata je i "Crnac bez jaja", sočan, čokoladan i jednostavan za pripremu, koji osvaja i velike i male sladokusce.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 50 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika sirćeta ili soka od limuna
  • (opciono) malo arome vanile ili ruma

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte mleko, ulje i sirće (ili limunov sok). Sve dobro umutite mikserom ili žicom dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko pola sata minuta (proverite čačkalicom da li je pečeno).

Ohladite, po želji pospite šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji.

Trikovi za još sočniju varijantu kolača

Dodajte jogurt ili pire od banane: Oko 2-3 kašike jogurta ili pola zrele banane izgnječene u kašu mogu učiniti da kolač bude neverovatno mekan i sočan.

Koristite malo više ulja ili maslaca: Dodatnih 1-2 kašike ulja pomaže da kolač bude bogatiji i manje suv.

Pecite na nižoj temperaturi: Oko 170 stepeni umesto standardnih 180 stepeni Celzijusa, proveravajte ranije; sporije pečenje daje mekšu unutrašnjost.

Ne pecite predugo: Kolač je najbolje izvaditi kada je sredina još blago mekana; hlađenjem će se stegnuti, a unutrašnjost ostaje sočna.

Preliv odmah nakon hlađenja: Čokoladni prelivi ili glazure dodatno čuvaju vlagu i kolač ostaje savršeno sočan.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)