Slatkiši

CIMET ROLNICE, MEKE I IZDAŠNE: Recept za ukusni kolač koji danima ostaje svež

Slatkiš kom je teško odoleti!

04.12.2023 07:00

CIMET ROLNICE, MEKE I IZDAŠNE: Recept za ukusni kolač koji danima ostaje svež
Shutterstock

Čim dođu hladni dani, domaćice nemaju dilemu kojim kolačem da obraduju ukućane. Cimet rolnice su izdašne, meke i lepe „na oko“, a zahvaljujući aromatičnom začinu mogu i da nas ugreju. Osim toga, mogu da budu poslužene i tople i hladne – u oba slučaja će biti jednako ukusne.

Ovaj kolač je najpopularniji u Švedskoj, ali je postao popularan i na našim prostorima, jer donekle podseća na ovdašnje kolače od kiselog testa, doduše sa nešto drugačijim filom.

Recept za pripremu cimet-rolnica koji vam donosimo nije teško napraviti, a izvesno je da će svi koji budu degustirali ovaj kolač uživati u njegovom ukusu i jedinstvenoj teksturi.

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca
  • 700 g brašna
  • 350 ml mleka
  • 150 g kristal-šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g margarina
  • 2 jaja
  • 5 kašika pavlake (ili grčkog jogurta)
  • dve kesice cimeta
  • 1 limun
  • malo soli

Priprema:

Odvojite 300 mililitara mleka, sipajte ga u šerpicu i stavite na ringlu da se smlači. Skinite šerpicu sa ringle, u mleko dodajte izmrvljen kvasac, kašiku šećera, kašiku brašna i malo so, pa razmuitite i ostavite da se kvasac aktivira.

U činiju sipajte preostalo brašno, dodajte aktivirani kvasac, dva jaja i pet kašika pavlake ili grčkog jogurta, pa zamesite meko testo. Zahvaljujući pavlaci, odnosno grčkom jogurtu testo će biti mekše nego inače i dugo će zadržati svežinu.

Umešeno testo ostavite da odstoji dok se ne odvostruči.

Margarin izvadite da odstoji na sobnoj temperaturi kako biste mogli da ga premažete preko testa.

Kad se testo udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvucite oklagijom u pravougaoni oblik. Rastanjite testo na debljinu polovine prsta, pa ga premažite omekšalim margarinom. Preko margarina pospite preostalih 100 grama kristal-šećera i dve kesice cimeta.

Testo uvijte u rolat, pa ga isecite na kriške, ređajte ihu podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni dok rolnice ne porumene.

Dok se rolnice peku, napravite preliv. Iscedite sok od jednog limuna, pomešajte ga sa 150 grama šećera u prahu i 50 mililitara mleka.

Vruće rolnice zalijte pripremljenim prelivom i služite tople ili hladne.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)