Priprema kolača, posebno za velika okupljanja kao što su slave je celodnevni posao za svaku domaćicu. Ali, postoje jednostavni trikovi kako da od jedne bazične smese napravite više vrsta kolača uz manje dodatke i izmene.
Na ovaj način dobićete više različitih kolača po izgledu i ukusu, a utrošćete mnogo manje vremena za njihovu pripremu. U zavisnosti od toga da li pravite mrsne ili posne kolače, recept možete prilagođavati sopstvenim potrebama.
Srećna republika vam donosi recept za jednu smesu od koje možete napraviti barem četiri vrste slavskih kolača.
Sastojci za osnovnu masu:
- 500 g margarina
- 300 g prah šećera
- 1 kg mlevenog keksa (posni keks)
- 200 g bele čokolade (za posnu verziju koristite posnu crnu čokoladu za kuvanje)
- 150 ml soka od pomorandže
Dodaci:
- žele bombone
- suvo voće (smokve, kajsije, suvo grožđe)
- lešnik
Priprema:
Od sastojaka za osnovnu smesu zamesite fino, glatko testo koje ćete koristiti u zavisnosti od vrste kolača koju pripremate.
Salama sa žele bombonama
- 300 g osnovne smese
- 100 g žele bombona
- 50 g čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
Priprema:
Od osnovne smese uzmite oko 300 grama i razvucite je kao koru na papri za pečenje. Naređajte naseckane žele bombone i lešnik, pa umotajte u salamu i ostavite da se dobro ohladi i stegne. Nakon toga prelijte čokoladnom glazurom koju ćete napraviti od malo ulja i čokolade i mešati dok se ne otopi. Isecite salamu na kolutove.
Kuglice sa smokvama
- 200 g osnovne smese
- 300 g iseckanih suvih smokava
Priprema:
U osnovnu smesu dodajte suve smokve i formirajte kuglice koje ćete uvaljati u glazuru od čokolade. Možete kombinovati belu i crnu čokoladu, pa ćete dobiti bele i crne kuglice.
Možda vas zanima…
Kokos rolat
- 300 g osnovne smese
- 50 g maslaca (ili posnog margarina)
- 4 kašike kokosa
- 2 vanilin-šećera
Priprema:
Razvucite osnovnu smesu na papir za pečenje i preko nje nanesite krem od kokosa koji se pravi od putera (ili margarina), kokosovog brašna i vanilin-šećera. Urolajte u rolat i pospite kokosovim brašnom. Kad se kolač dobro ohladi isecite ga na kolutove.
Rum kuglice
- 300 g osnovne smese
- 250 g suvog grožđa
- 5 kašika ruma
- 100 g mlevenog lešnika
Priprema:
Suvo grožđe očistite od peteljki i potopite u rum na 10 minuta, pa dodajte u osnovnu smesu. Napravite kuglice, uvaljajte ih u mleveni lešnik i ostavite da se stegnu.
Nešto najgore što sam jela su kolači koji imaju isti ukus