Smokve zbog velikih benefita po ljudsko zdravlje mnogi zovu i rajskim voćem. Ta sočna i slatka voćka obiluje brojnim vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, pa njeno konzumiranje na više načina pozitivno utiče na poboljšanje zdravlja čoveka. Može da se jede sveža ili sušena, kada joj se zapravo produžava rok upotrebe za čak 12 meseci.
Plodovi smokve mogu biti zelene, tamno plave, pa sve do ljubičasto-modre boje.
Hrana i lek
Samo četiri suve smokve imaju četiri grama vlakana što je 14 procenata dnevno preporučene doze. Sušene smokve su prave male energetske bombe, a istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje tog voća pomaže u regulisanju probave i smanjenju holesterola.
Pomažu protiv upale
Smokve su bogate i fitonutrijentima, vitaminima B grupe, beta-karotenom, vitaminom C, gvožđem, bakrom, kalcijumom, kalijumom. Obilkuje i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
Istraživanja su pokazala da smokve sadrže apscisinsku kiselinu koja pomaže lakše apsorbovanje glukoze u telu, nezavisno od insulina. Međutim, treba imati u vidu da je to voće izuzetno bogato prirodnim šećerima, pa se oprez savetuje dijabetičarima i gojaznim osoba kojima se ne preporučuje konzumiranje smokvi u većim količinama.
- Samo četiri smokve dnevno obezbeđuju šest odsto preporučene količine kalijuma i četiri odsto kalcijuma i gvožđa. Osim toga, bogate su magnezijumom koji je neophodan za pravilan rad kardiovaskularnog sistema, utiču na poboljšanje sna, lepši izgled kože i jake kosti - navode stručnjaci.
Možda vas zanima…
Afrodizijska svojstva
Zbog izuzetnih lekovitih svojstava za upotrebu smokve se vezuju brojne legende i mitovi. Smokva je, takođe, najspominjanija biljka u Bibliji. Simbol je plodnosti i ljubavi, pa se tom voću pripisuju i afrodizijska svojstva.
Komentari (0)