Verovatno vam se desilo da nehajno ostavite povrće poput krompira u kesi ili ono završi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice. Da biste sprečili takve i slične situacije, portal Srećna Republika vam otkriva nekoliko saveta koji će vam omogućiti da koristite namirnice bez straha da će se svakog trenutka pokvariti.
Krompir i ostalo povrće
Možda ćete trulu jabuku baciti ili pojesti samo njen zdrav deo, ali postoji jedna veoma interesantna činjenica u vezi sa tim voćem - ono, kada je u poodmakloj fazi raspadanja, može, verovali ili ne, da zadrži svežinu krompira duže, a samim tim i spreči njegovo klijanje. Dovoljno je da pored tog povrća samo stavite jednu trulu jabuku i možete izbeći mnoge probleme. Drugo povrće poput salate, krastavaca ili tikvica možete sačuvati svežim ukoliko ga u frižideru držite u plastičnoj kesi iz koje ste prethodno izvukli vazduh. Paradajzu i pečurkama više odgovaraju papirne kese jer neće ispuštati sastojke koji podstiču kvarenje tih namirnica. Celer i brokoli je ipak bolje držati u foliji, što će produžiti njihov vek.
Čuvanje začina
Da biste uvek imali začine nadohvat ruke i to tako da oni budu potpuno sveži, naseckajte začinsko bilje u kalup za led, prelijte ga maslinovim uljem i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvek imati sveži začin za supe i razna druga jela.
Ceđenje limuna
Ovaj citrus možete koristiti duže, posebno ako se čuva u frižideru. Kada vam je potrebno nekoliko kapi soka limuna samo probušite malu rupicu na njemu, iscedite ga i vratite u frižider. Videćete, na njemu se gotovo ništa neće promeniti.
Hleb čuva svežinu kolača
Ukoliko ste napravili veću količinu kolača ili su vam oni ostali nakon praznika, možete ih držati u frižideru s kriškom hleba. On će povući svu vlagu i sprečiti kvarenje slatkiša.
Bobičasto voće i sirće
Želeli biste da duže uživate u voću koje ste kupili, a plašite se da vam ono ne propadne. I za to postoji rešenje. Napravite rastvor u kojem ćete razblažiti sirće s vodom u razmeri 1:10 i u njega potopite bobičasto voće, a zatim ga ocedite i dobro osušite. Stavite ga nakon toga u papirnu kesu i videćete da će ostati sveže jer sirće sprečava pojavu plesni.
Paradajz i selotejp
Ovo povrće poželjno je čuvati na dnevnoj temperaturi, odnosno van frižidera, jer će ga hladan vazduh isušiti. Trebalo bi da stoji okrenut ka peteljci, a ukoliko nemate dovoljno prostora, možete peteljku prelepiti selotejpom koji će sprečiti prodiranje vazduha u povrće. Ostale komade paradajza možete poređati preko tih zalepljenih primeraka.
Brašno u zamrzivaču
Možda ne biste verovali, ali kvalitet i vek ove osnovne životne namirnice takođe ćete produžiti čuvanjem u zamrzivaču u nekoj kesi. Hladnoća će ga zaštiti od parazita i ostaće duže svežije.
Banana i folija
Kvarenje i truljenje banane sprečićete ukoliko na vrh njene peteljke stavite foliju. Ukoliko banana krene da se kvari jednostavno je izrežite na komade i stavite u zamrzivač.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)