Tetka Saveta

SPREČITE KLIJANJE KROMPIRA POMOĆU JEDNE TRULE JABUKE! Neverovatni trikovi za čuvanje svežine namirnica, evo šta je s pečurkama!

Mnogi od nas čuvaju namirnice na načine na koje smo godinama navikli, međutim, često se dešava da to i nije najbolja opcija jer se one brže kvare. Pokušajte zato neke od ovih malih trikova jer će vam život biti značajno olakšan.

21.04.2022 10:00

SPREČITE KLIJANJE KROMPIRA POMOĆU JEDNE TRULE JABUKE! Neverovatni trikovi za čuvanje svežine namirnica, evo šta je s pečurkama!
shutterstock.com

Verovatno vam se desilo da nehajno ostavite povrće poput krompira u kesi ili ono završi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice. Da biste sprečili takve i slične situacije, portal Srećna Republika vam otkriva nekoliko saveta koji će vam omogućiti da koristite namirnice bez straha da će se svakog trenutka pokvariti.

Krompir i ostalo povrće

Možda ćete trulu jabuku baciti ili pojesti samo njen zdrav deo, ali postoji jedna veoma interesantna činjenica u vezi sa tim voćem - ono, kada je u poodmakloj fazi raspadanja, može, verovali ili ne, da zadrži svežinu krompira duže, a samim tim i spreči njegovo klijanje. Dovoljno je da pored tog povrća samo stavite jednu trulu jabuku i možete izbeći mnoge probleme. Drugo povrće poput salate, krastavaca ili tikvica možete sačuvati svežim ukoliko ga u frižideru držite u plastičnoj kesi iz koje ste prethodno izvukli vazduh. Paradajzu i pečurkama više odgovaraju papirne kese jer neće ispuštati sastojke koji podstiču kvarenje tih namirnica. Celer i brokoli je ipak bolje držati u foliji, što će produžiti njihov vek.

Čuvanje začina 

Da biste uvek imali začine nadohvat ruke i to tako da oni budu potpuno sveži, naseckajte začinsko bilje u kalup za led, prelijte ga maslinovim uljem i stavite u zamrzivač. Tako ćete uvek imati sveži začin za supe i razna druga jela.

Ceđenje limuna  

Ovaj citrus možete koristiti duže, posebno ako se čuva u frižideru. Kada vam je potrebno nekoliko kapi soka limuna samo probušite malu rupicu na njemu, iscedite ga i vratite u frižider. Videćete, na njemu se gotovo ništa neće promeniti. 

unplash

Samo nekoliko rupica na kori limuna radi ceđenja soka neće oduzeti svežinu tom voću   

Hleb čuva svežinu kolača

Ukoliko ste napravili veću količinu kolača ili su vam oni ostali nakon praznika, možete ih držati u frižideru s kriškom hleba. On će povući svu vlagu i sprečiti kvarenje slatkiša. 

Bobičasto voće i sirće

Želeli biste da duže uživate u voću koje ste kupili, a plašite se da vam ono ne propadne. I za to postoji rešenje. Napravite rastvor  u kojem ćete razblažiti sirće s vodom u razmeri 1:10 i u njega potopite bobičasto voće, a zatim ga ocedite i dobro osušite. Stavite ga nakon toga u papirnu kesu i videćete da će ostati sveže jer sirće sprečava pojavu plesni.

unplash

Bobičasto voće možete jesti i duže uz pomoć jednog trika

Paradajz i selotejp 

Ovo povrće poželjno je čuvati na dnevnoj temperaturi, odnosno van frižidera, jer će ga hladan vazduh isušiti. Trebalo bi da stoji okrenut ka peteljci, a ukoliko nemate dovoljno prostora, možete peteljku prelepiti selotejpom koji će sprečiti prodiranje vazduha u povrće. Ostale komade paradajza možete poređati preko tih zalepljenih primeraka.   

Brašno u zamrzivaču

Možda ne biste verovali, ali kvalitet i vek ove osnovne životne namirnice takođe ćete produžiti čuvanjem u zamrzivaču u nekoj kesi. Hladnoća će ga zaštiti od parazita i ostaće duže svežije.

unplash

Brašno je važna namirnica i zato je dobro znati načine na koji će se izbeći paraziti

Banana i folija

Kvarenje i truljenje banane sprečićete ukoliko na vrh njene peteljke stavite foliju. Ukoliko banana krene da se kvari jednostavno je izrežite na komade i stavite u zamrzivač.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)