Tetka Saveta

USKRŠNJA JAJA S MERMERNIM EFEKTOM: Dekorišite ih uz pomoć NAMIRNICE koju svi imamo u KUHINJI!

Kako nam se Uskrs približava, svi mi tražimo nove i originalne načine za farbanje jaja, ne bi li ona ove godine bila što lepša i interesantnija. Donosimo vam trik za dekoraciju koji ostavlja impresivan utisak!

14.04.2022 11:55

USKRŠNJA JAJA S MERMERNIM EFEKTOM: Dekorišite ih uz pomoć NAMIRNICE koju svi imamo u KUHINJI!
youtube/printscreen-Uradi Sama- Ideje za kreativce

Ukoliko ste ove godine voljni da probate nešto drugačiji metod za dekoraciju uskršnjih jaja, portal Srećna Republika vam otkriva tehniku koja će vam obezbediti mermerni efekat. Sigurno će zadiviti sve vaše ukućane!

Potrebne su vam tri šolje ili posudice, koje su nešto starije i na kojima vam fleke od farbe neće smetati, klasična praškasta farba za jaja u tamnijim nijansama (po dve kesice u željenim bojama), sirće, kuvana bela jaja, manja i veća čista četkica za šminku i ULJE.

Jaja prvo skuvajte, a farbu sipajte u šolju ili posudu, pa je prelijte ključalom vodom (isto uradite u drugoj šolji s drugom bojom). U svaku šolju dodajte po dve kašičice belog alkoholnog sirćeta, pa sve promešajte. U preostalu čistu posudicu sipajte ulje.

youtube/printscreen-Uradi Sama- Ideje za kreativce

Farbanje uskršnjih jaja

Koristeći četku premažite svako jaje uljem, tako da se lepo zasijaju. Druga alternativa je da koristite četkicu za senku za oči i da nju umočite u ulje pa da tako šarate po jajetu u željenim oblicima.

Nakon što ste naneli ulje na ljusku, jaje uz pomoć kašike spustite u farbu pa ga prelivajte njome kako bi se bolje uhvatila za ljusku i postigla što prošaraniji efekat. Nakon toga, kada ste zadovoljni bojom, izvadite jaje iz posudice i stavite ga na papirni ubrus da se osuši.

Ukoliko želite da probate ovaj metod u nešto svetlijim bojama, poput žute i narandžaste, potencijalno će vam trebati 3 kesice farbe ili ćete morati da dodate kašičicu neke tamnije boje u njih kako bi sama nijansa bila primetnija na ljusci. Ceo proces možete detaljnije pogledati u videu ispod. 

Kada se sva išarana jaja osuše, sipajte malo ulja na vaticu ili papirni ubrus, pa jaja premažite uljem kako bi sijala i kako bi mermerne šare na njima došle u prvi plan. Ova tehnika dekorisanja je veoma zgodna za sve nas kojima se desi da im jaje tokom kuvanja pukne jer ovaj način bojenja uspešno kamuflira sva naprsnuća i čini ih sastavnim delom šare. Probajte i uverite se!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)