Tetka Saveta

PROLEĆNE MAJSTORIJE: Ovako možete transformisati stari nameštaj u nova kućna blaga, bićete oduševljeni!

Ukoliko je i vas obuzela obnavljajuća energija proleća i želite da stvarima u vašem domu date novi sjaj, predlažemo vam nekoliko jednostavnih projekata čiji će vas rezultati oduševiti i uštedeti vam dosta novca!

19.03.2022 11:14

PROLEĆNE MAJSTORIJE: Ovako možete transformisati stari nameštaj u nova kućna blaga, bićete oduševljeni!
shutterstock.com

Imate starinske komade kućne drvenarije svuda po domu ili u podrumu koji su vam dragi, ne koristite ih jer su malo zastareli, a ne možete da smognete snage da ih bacite? Modernizujte ih uz mnogo ljubavi, nešto materijala i malo truda i dobićete nov nameštaj za koji će se svi pitati odakle je. Samo vi ćete znati pravi odgovor a portal Srećna Republika će biti vaš saveznik u ostvarivanju tog brilijantnog plana.

Renovirajte stare komode i police

Ukoliko imate starinsku komodu za čuvanje odeće koju više ne koristite napravite od nje policu za dnevnu sobu. Dve donje fioke uklonite, a gornju ostavite i na njoj po želji zamenite ručke. Na prazan prostor koji ostaje ipod fioka stavite ivericu ili šperploču, u zavisnosti od težine predmeta koje planirate da stavljate na prečke. Pričvrstite materijal za osnovu police drvenim tiplovima ili šrafovima. Gornju ploču police išmirglajte ako je ogrebana pa je onda prefarbajte ili samo prelakirajte, ukoliko je očuvana.

Nove postavljene prečke obojite u istu nijansu kao što je i gornja ploča vaše police a ostatak police ofarbajte u neku upadljivu boju, kao što je tirkizna. Kada se boja osuši, kako biste postigli efekat izbledele farbe, izmite manje grubu šmirglu i skinite farbu sa pojedinih delova, tako da proviruje originalna boja. Postoje specijalni lakovi baš za tu namenu ali se jako sličan efekat može postići i šmirglanjem. Prelakirajte ako želite.

Ako pak imate klasičnu policu stare škole izrade, onda je uz vrlo malo truda možete preurediti. Ofarbajte policu u belu ili bež boju, možda će vam trebati više premaza ako je osnovna boja tamnija. Ovo uradite na svim površinama osim na zadnjim panelima police na poleđini.

Te delove prvo išmirglajte, pre nego što krenete sa farbanjem, kako se opiljci ne bi lepili za svežu boju. Potrebna nam je malo hrapavija površina kako bi se tapete zalepile. Na ovaj deo ćete lepiti tapete po želi, samo vodite računa da se slažu sa novom bojom police, crno-beli motivi su uvek u trendu. Iskrojite tapete po dimenzijama zadnjih panela i zalepite ih. Sačekajte da se sve osuši i prelakirajte po želju.

Ulepšajte stolice u kući

Za jednostavnu trpezarijsku stolicu u natur laku pravo rešenje je dašak prolećnih pastelnih boja. Prefarbajte deo za sedenje i letvice na naslonu u mint nijansu a nogare i ostatak naslona u golubije plavu boju. Prelakirajte po želi i dobićete novu fokusnu tačku vašeg doma.

Za stolice u dnevnom boravku trebaće vam malo više umeća i alata. Prvo uklonite sedište, za njega odaberite drugi mebl štof i pertapacirajte ga uz pomoć heftalice za tapaciranje i municije. Ako je sunđer na sedištu u lošem stanju, možda ćete morati i njega da zamenite. Ofarbajte drvene delove u neku jarkiju boju koja se slaže sa vašim novim mebl štofom i kada se farba i lak na drvenariji osuše, vratite sedište na mesto i pričvrstite ga.

Oživite prastare fotelje

Ukoliko imate fotelje iz osamdesetih godina koje imaju umetke od ratana, nemojte ih bacati, modernizujte ih. Prvo uklonite sve tapacirane delove, skinite ukrasne nitne ili dugmag, proverite stanje sunđera, zamenite ga ako se istanjio i pretapacirajte naslon za leđa i sedište. Naslon za ruke i nogare prefarbajte u crno i obavezno prelakirajte, pa montirajte naslon za leđa i sedište i imaćete potpuno novu fotelju.

Ukoliko pak kod kuće posedujete glomaznu fotelju koja je deo porodičnog nasleđa a ne uklapa vam se uz kućni dekor, promenite joj stil i učinite je delom doma. Drvene delove ofarbajte u upečatljivu metalik zlatnu boju, a naslone za ruke, leđa i sedište pretapacirajte mebl štofom čija boja ili desen se slažu sa stilom vašeg dnevnog boravka.

BONUS BLAGO

Porodično nasleđe sa praktičnom primenom

Ovo blago je iz moje lične riznice. U pitanju je stara mašina za šivenje koja je pripadala mom deki, koji je bio krojač, i koja ima više od 100 godina. Ovo porodično nasleđe sam svim srcem želela da sačuvam od zaborava, prašine i rđe, te sam ga preimenovala u radni sto, uz veliku pomoć mog dragog supruga i fenomenalnog svekra.

Srećna republika

Renoviran radni sto

Originalni mehanizam i dalje radi i stoji pored stola, a staru dasku stola smo zamenili novom pločom koja je na sto montirana i samo prelakirana natur lakom. Po želji, mogli smo i da je ofarbamo. Originalni metalni delovi su samo prefarbani crnom bojom i ovo porodično blago me već 3 godine služi a srce mi greje već 34 godine.

Srećna republika

Radni sto pun uspomena

Papučica i njen mehanizam i dalje rade, te su idelani kao antistres terapija ili čisto iz zabave a osećaj zadovoljstva je neprocenjiv. Saznanje da ste očuvali i pružili novi život nečemu što je u vašoj porodici generacijama, predmetu koji je odškolovao vašeg oca i za kojim su provedeni silni sati rada iz ljubavi je nešto što ne možete kupitu ni u jednom salonu nameštaja.

Komentari (0)