Tetka Saveta

OVO TREBA ZNATI: Bivša policajka uči žene kako da se odbrane!

Da se u neočekivanim životnim situacijama ne biste osećale bespomoćno, obratite pažnju na savete ove dame.

15.03.2022 08:00

OVO TREBA ZNATI: Bivša policajka uči žene kako da se odbrane!
tiktok/printscreen- nichellelaus

Žene možda i slove za nežniji pol, al ako je sudeći po količini fizičkog bola i koji možemo da istrpimo, teško da biste mogli da kažete da sui  slabiji. Ipak, u nekim rizičnim životnim situacijama dobor je znati kako možemo da se odbranimo. Portal Srećna Republika vam donosi trikove profesionalca.

Naime, Nišel Laus je bivša policajka, fitnes trener i majka četvoro dece. Na društvenoj mreži TikTok objavljuje snimke u kojima savetuje dame kako da se snađu opasnim okolnostima i spasu sebi život. Nju tamo prati preko million ljudi a njeni jako korisni videi imaju preko 14 miliona lajkova. Pogledajte kakve savete ona ima da vam da.

1. Da vam neko ne sipa nešto u piće

@nichellelaus It’s that easy and happens more often than we think. Protect yourself and your friends while out. Stay safe 🥂 #staysafe #safetytips #drinkspiking ♬ Champagne Poetry - Drake

Ovo je sve učestaliji oblik napada na žene a ne prijavljuje se policiji jer se žrtve obično ne sećaju ni napada ni napasnika. Ukoliko čašu sa pićem ostavite bez nadzora, neko u nju može da vam sipa telnost, pililu ili čak i prah, i ova vrsta materije je poznata kao “droga za silovanje” koja omami žrtvu i sprečava je da reaguje na napad. Najčešće nema ni miris ni ukus ni boju, te je teško znati kada vam je neko nešto sipao u piće. Ukoliko primetite da se odjednom ne osećate dobro i da vam se vrti u glavi, zamolite nekoga kome verujete da vas odveze kući. Da biste se zaštitili od ove vrste napada, držite svoju čašu uvek ili pri ruci ili na oku. Prekrijte čašu šakom, salvetom ili podmetačem radi dodatne bezbednosti.

2. Kako da se odbranite u slučaju napada

@nichellelaus Share these tips to stay safe and always prepared #April24 #StaySafe #SayNo #SelfDefense ♬ original sound - Cam Smith

Ona ovde daje tri vrlo jednostavna saveta. Prvi je da ključeve uvek držite pri ruci, kao improvizovano sredstvo za samoodbranu. Drugi je da uvek vrištite kako biste zbunile napadača i obavestile nekoga ko se možda nalazi u blizini da se nešto događa. I treći je šut u prepone, koji je jako efikasan za odbijanje napadača.

3. Kako da se ponašate kada se same vraćate iz nabavke

@nichellelaus I also lock my doors before putting my cart back (forgot to mention that and didn’t feel like doing video over 😊) Stay safe! #staysafe #safetytips #groceries ♬ Easy On Me - Adele

Torba bi uvek trebalo da vam bude zatvorena i preko ramena, ne u kolicima. Kako hodate ka kolima ili prevozu pregledajte okolinu na brzinu da biste se uverili da je sve bezbedno. Kada stignete do kola, budući da ste okrenuti leđima dok kese ubacujete u gepek, prvo ubacite jednu kesu, pa zatim torbu u gepek, kako ona ne bi ostala izložena. Nakon utovarivanja ostatka namirnica, uzmite torbu, zatvorite gepek i zaključajte kola. Odgurajte kolica nazad na mesto i još jednom bacite pogled po parkingu. Uđite u automobil i bezbedno se odvezite kući. Ona ne zagovara paranoju, ali ipak poziva na oprez i bezbednost.

Komentari (0)