Tetka Saveta

JAJA VAM PUCAJU TOKOM KUVANJA: Dodajte samo jedan sastojak i to vam se više nikada neće dogoditi!

Ovaj mali kuhinjski trik može napraviti veliku razliku.

10.04.2025 06:54

JAJA VAM PUCAJU TOKOM KUVANJA: Dodajte samo jedan sastojak i to vam se više nikada neće dogoditi!
ElenaKaretnikova/Shutterstock

Kako se praznici približavaju, mnogi razmišljaju o pripremi većih količina kuvanih jaja - bilo za dekoraciju, slavlje ili bogatu trpezu. Ipak, jedna mala greška može upropastiti ceo trud: pucanje jaja tokom kuvanja. Srećom, domaćice sada dele jednostavan trik koji će vas zauvek rešiti te muke i to uz pomoć sastojka koji već imate u kuhinji.

Naime, sve što vam je potrebno jeste limun. Običan limun može biti pravo rešenje za savršeno kuvana jaja. Stručnjaci objašnjavaju da limunov sok, zahvaljujući prirodnim kiselinama, omekšava ljusku jajeta i istovremeno učvršćuje belance. Ako ljuska i pukne tokom kuvanja, limun će sprečiti izlivanje belanca, zadržavajući ga unutar jajeta. Posle kuvanja, ljuska se mnogo lakše skida, čak i kod svežih domaćih jaja, koja često zadaju najviše muke.

Pucanje jaja može biti posledica previsoke temperature, nedostatka prostora u šerpi, pa čak i razlike u kvalitetu ljuske.

Shutterstock/New Africa

Evo kako da vam jaja ne puknu tokom kuvanja

Bela jaja, na primer, poznata su po tanjoj i osetljivijoj ljusci. Takođe, preporučuje se da jaja ne budu previše zbijena i da se kuvaju na umerenoj temperaturi. Za proveru svežine jaja, poslužiće jednostavan test sa vodom. Naime, sveža jaja tonu, dok stara plutaju.

Poređajte jaja u šerpu i prelijte ih hladnom vodom tako da budu potpuno prekrivena. Dodajte 2 do 3 kašike sveže isceđenog limunovog soka, pa šerpu stavite na srednje jaku vatru. Kuvajte jaja kao i obično, u zavisnosti od toga da li volite meko ili tvrdo kuvana jaja. Kada su gotova, prebacite ih u hladnu vodu kako biste zaustavili kuvanje i dodatno olakšali ljuštenje.

Jednostavno, prirodno i efikasno, ovaj mali trik mogao bi da postane vaš novi praznični saveznik u kuhinji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)