Iako začini koje koristite u jelima možda nemaju jasno naznačen rok trajanja, preporuka je da se kuhinjske police detaljno pretresu jednom u šest meseci kako bi se uklonili svi začini koji su možda izvetreli ili vam više ne deluju sveže.
To se naročito odnosi na praškaste, sitnjene ili mlevene začine, budući da su njihove arome izloženije vazduhu. Ipak, nemojte ih bacati. Portal Srećna Republika vam predstavlja predloge kako da ovim namirnicama nađete dobru namenu u domu.
1. Mirisna sveća
Da biste sami napravili sveću, rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, karanfilića i ekstrakta vanile u loncu. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu otpornu na toplotu, poput tegle ili vatrostalne činije.
2. Prirodna boja
Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprika pa svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu zakuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite ga da krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šolju belog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da ofarbate i pustite da se krčka oko 30 minuta.
3. Odbijte insekte
Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, mirođije, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana i stavite ih na mesta gde se bube i insekti rado skupljaju.
4. Napravite sapun
Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling, piše portal Real Simple.
Možda vas zanima…
5. Osvežite prostor
Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodno aromatičan efekat. Sipajte ih u kesicu i okačite u plesnjivim područjima vašeg doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor.
Komentari (0)