Tetka Saveta

DA SE NE BACI: Iskoristite začine kojima je istekao rok trajanja i od njih napravite svašta nešto!

Aromatične biljke koje su izgubile svoju svežinu nemojte bacati već ih u domu upotrebite na alternativne načine.

01.03.2022 18:30

DA SE NE BACI: Iskoristite začine kojima je istekao rok trajanja i od njih napravite svašta nešto!
pexels.com

Iako začini koje koristite u jelima možda nemaju jasno naznačen rok trajanja, preporuka je da se kuhinjske police detaljno pretresu jednom u šest meseci kako bi se uklonili svi začini koji su možda izvetreli ili vam više ne deluju sveže.

To se naročito odnosi na praškaste, sitnjene ili mlevene začine, budući da su njihove arome izloženije vazduhu. Ipak, nemojte ih bacati. Portal Srećna Republika vam predstavlja predloge kako da ovim namirnicama nađete dobru namenu u domu.

1. Mirisna sveća

pexels.com

Mirisna sveća

Da biste sami napravili sveću, rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, karanfilića i ekstrakta vanile u loncu. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu otpornu na toplotu, poput tegle ili vatrostalne činije.

2. Prirodna boja

Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprika pa svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu zakuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite ga da krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šolju belog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da ofarbate i pustite da se krčka oko 30 minuta.

pexels.com

Začini

3. Odbijte insekte

Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, mirođije, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana i stavite ih na mesta gde se bube i insekti rado skupljaju.

4. Napravite sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling, piše portal Real Simple

pexels.com

Sapun

5. Osvežite prostor

Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodno aromatičan efekat. Sipajte ih u kesicu i okačite u plesnjivim područjima vašeg doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor.

 

Komentari (0)