Tetka Saveta

Tri načina za recikliranje sapuna: Biće vam potrebno samo malo vremena i volje

Ovo jedan od načina da se brine o okolini i planeti

25.02.2022 19:30

Tri načina za recikliranje sapuna: Biće vam potrebno samo malo vremena i volje
Pixabay

Prvenstveni razlog za recikliranje sapuna nije novac, već pre svega sve veća svest o brzi sa okolinu u kojoj živimo. Zato nema potrebe da se previše razbacujemo jer je opšti trend u svetu borba za očuvanje planete.

Upravo zbog toga vam donosimo tri predloga kako da od starih komada sapuna napravite nove. Za sve će vam biti potrebno samo malo vremena i volje. I nemojte se plašiti da takve vrste sapuna nisu higijenski ispravne. Nema nikakvog razloga za strah i brigu jer ćete i sa njima savršeno održavati higijenu.

Osnovno načelo ponovnog pravljenja sapuna je jednostavno: otopite stare komade sapuna, a zatim ih utisnete u novi kalup.

Pixabay

Zahvaljujući ovim metodama, od sada ćete skupljati ostatke sapuna

 

Najlakši način

Za početak, krenite od najjednostavnije metode koja ne iziskuje puno vremena. Potrebno je da skupite sve komadiće sapuna, stavite ih u posudu a zatim u mikrotalasnu pećnicu. Nakon minut, dva, kada sapun omekša, izvadite ga iz pećnice, dobro zgnječite i oblikujte kuglu. Potom ga stavite u zamrzivač da se stegne.

Pixabay

Biće vam potrebni kalupi ukoliko želite da sapuni imaju odgovarajući oblik

 

Malo komplikovanija metoda

Ovo je malo teži način za reciklažu sapuna ali smo sigurni da će vam se dopasti.

Skupljene komade sapuna narendajte ili isecite na manje komade. Stavite ih u posudu, dodajte kašiku vode i zagrejte u mikrotalasnoj pećnici. Otprilike vam je potrebno pola minuta. Zatim smesu promešajte.

Postupak ponavljajte dok ne dobijete kašastu smesu. Potom, malu kutiju obložite plastičnom folijom i u nju sipajte smešu. Ostavite da odstoji nekoliko dana dok se sapun potpuno ne stvrdne.

Obično ovako napravljen sapun bude sive boje. Nije lep na izgled ali će vam sigurno dobro oprati ruke.

Recept za perfektan sapun

Ako želite da sapun izgleda kao kupovni, moraćete da uložite malo više truda, strpljenja i vremena.

Sitno narendajte sapun. Što bude sitniji, to bolje jer će biti manje grudvast. Tako pripremljen sapun stavite u lonac i dodajte vodu. Recepti se razlikuju po količini vode. Neki kažu da je dovoljan jedan deo vode prema dva dela sapuna. Neki kažu da treba dodati dovoljno vode da sapun ne zagori na ringli.

Ima i onih koji predlažu da smesa odstoji jedan dan u vodi.

Pixabay

Nekoliko kapi prehrambene boje biće dovoljno da vaš sapun dobije novu boju

 

Smesu treba kuvati na laganoj vatri, uz mešanje, sve dok ne postane glatka. Za to će vam biti potrebno sigurno sat ili dva. Imajte u vidu da se neće potpuno otopiti.

Vodite računa da vam smesa ne zagori. Potom skinite sa vatre i možete dodati malo biljnog ulja: jedna kašika na svaku šolju sapuna. Sve dobro promešajte. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja kako bi lepo mirisali. Ili nekoliko kapi prehrambene boje, ako želite da bude u nekoj drugoj boji.

Ako želite da napravite piling sapun, onda dodajte suve zobene pahuljice.

U kalupe prvo dodajte malo masnoće kako se smesa ne bi zalepila, a onda ih kašikom napunite. Možete koristiti kalupe za mafine, kockice leda ili kalupe za keks.

Pustite da se sve prirodnim putem stvrdne. To može potrajati i nedelju dana, piše 24sata.hr.

Komentari (1)

Eto!

25.02.2022 22:21

Ma super. Ono prvo ili eventualno drugo i mozda, ali ovo trece, kako da ne! Pa za pare za potrosenu struju da se sapun krcka dva sata, mozete da kupite nov sapun, pa posle jos treba i da "lezi" par dana da se stvrdne... Bolje nadjite kako da bezbedno odlozite ostatke starih sapuna, bice i jeftinije i bolje.