Tetka Saveta

SVEĆA VAM PREBRZO IZGORI? Uz ove savete dugo ćete moći da uživate u omiljenom mirisu!

Mnogi od nas ne znaju kako se na pravi način pali sveća.

18.02.2022 20:00

SVEĆA VAM PREBRZO IZGORI? Uz ove savete dugo ćete moći da uživate u omiljenom mirisu!
Pixabay.com

Mirisne sveće postale su deo našeg svakodnevnog života, a mnogi od nas žele da ta sveća gori onoliko dugo koliko je to moguće. Da vam se ne bi desilo da posle jednog paljenja vaša sveća postane potpuno beskorisna koristite savete koje vam donosi Srećna repuiblika.

Koji je pravi način da se prvi put zapali sveća?

Kada palite sveću, obavezno je ostavite da gori dovoljno dugo da se gornji sloj voska potpuno otopi, od ivice do ivice. U zavisnosti od sveće, ova početna faza bi mogla da potraje nekoliko sati. Posle prvog sagorevanja što konstantnije palite sveću i dozvolite da se gornji sloj potpuno otopi.

 

 

Skratite fitilj

Obrezivanje fitilja pomaže da vaša sveća gori svetlije i duže“. Ova praksa pomaže da se plamen drži pod kontrolom i sprečava stvaranje mrlja od dima. Nakon prvog paljenja, isecite fitilj na oko pola inča pre nego što ga ponovo upalite.

Održavajte je čistom

Uklonite sve ove ostatke pepela kako biste izbegli porast plamena i opasnosti od požara.

 

 

Da ne gor duže od 4 sata

Ne samo da bi fitilj koji gori predugo mogao poremetiti kvalitet vazduha, već bi mogao i skratiti životni vek vaše sveće. Kada se fitilj pregreje, više voska će sagoreti nego što je potrebno, ostavljajući neravnu sveću. Idealno vreme sagorevanja je obično tri do četiri sata, nakon čega sledi period hlađenja od 24 sata.

 

Komentari (0)