Tetka Saveta

SPAS IZ KUHINJE: Oporavite svoje orhideje namirnicom koju svi imate pri ruci!

Orhideje su prelepe i svaki prostor učine sofisticiranijim u sekundi. Ipak, ovo cveće je jako osetljivo i zahteva posebnu pažnju kako bi raslo i cvetalo. Stoga je svaki savet za njihovo održavanje dragocen.

17.02.2022 20:45

SPAS IZ KUHINJE: Oporavite svoje orhideje namirnicom koju svi imate pri ruci!
unsplash.com

Orhideje su divan poklon i svako od nas voli da ih vidi, jer njihova elegantna i očaravajuća pojava odmah asocira na luksuz i lepotu. Danas su nam one mnogo dostupnije ali svako ko je ikada pokušavao da ih uzgaja zna koliko su delikatne i koliko je lako sa njima pogrešiti. Portal Srećna Republika vam donosi savet kako da izlečite svoju orhideju začinom koji svi imamo u kuhinjskom ormariću.  

unsplash.com

Ljubičasta orhideja

Pipave orhideje su podložne gljivičnim oboljenjima, koja najčešće dobijaju zbog nepovoljnih uslova u kojima se nalaze. Stoga, valja napomenuti da previše hladnoće ili vlage može prouzrokovati gljivice. Ukoliko primetite da listovi orhideje postaju mekani i dobijaju žućkaste mrlje, to je jedan od prvih znakova pojave gljivica.

unsplash.com

Bela orhideja

U tom slučaju, kako biste spasili biljku, uzmite skalpel i njime odsecite bolestan komad lista, ali i malo zdravog dela kako biste bili sigurni da ste u potpunosti uklonili zaražena mesta, savetuje portal zadovoljna.dnevnik.hr. Nakon svakog reza sterilizujte skalpel pa tek onda secite ostale listove.

unsplash.com

Roze orhideja

Da orhideja ne bi istrulila, potrebno je da se ta gljivična oboljenja leče. To možete uraditi i uz pomoć – CIMETA.  Naime, ovaj začin je poznat kao prirodni fungicid, pa se zato koristi u lečenju orhideja. Nakon odstranjivanja zaraženih delova listova, rezove posipajte cimetom i potrudite se da bolesne orhideje obavezno odvojite od zdravih.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)