Tetka Saveta

OPORAVITE SOBNO CVEĆE: Ako biljke počnu da posustaju, uz OVAJ trik učinićete ga bujnim!

Pre nego što je krenulo hladnije vreme, većina domaćica je sobno cveće držala na terasi ili u dvorištu. Veća količina svetlosti i prirodna vlaga prijali su različitim vrstama sobnog bilja – od onog koje odlikuju samo zeleni listovi do onog koje ima i cvet.

28.10.2021 16:44

OPORAVITE SOBNO CVEĆE: Ako biljke počnu da posustaju, uz OVAJ trik učinićete ga bujnim!
pexels.com
 

Ali, kako su zbog hladnijeg vremena domaćice saksijama promenile stanište i unele ih u dom, tako su mnoge od njih ustanovile da im se cveće "ućutalo", tj. da je prestalo da raste. Ovo se posebno odnosi na sobno bilje poput đavoljeg bršljana, orhideja, dracene, bromelije i zelenog ljiljana, u narodu poznatog još i pod nazivom "pauk biljka".

Svim navedenim biljkama zajedničko je da vole toplotu, vlagu i malo više svetlosti. Da bi lepo rasle i napredovale, "probudite" ih tako što ćete ih odneti u kupatilo i postaviti bliže prozoru.

Sve navedene biljke izuzev zelenog ljiljana zalivajte uobičajeno; "pauk biljka" može da preživi i dve nedelje bez da joj dodate kap vode u zemlju ili podložak saksije.

Vlaga koja se stvara u kupatilu prilikom tuširanja ili kupanja "prevariće" biljke kao da su u tropskom okruženju, pa će se vrlo brzo oporaviti i početi da rastu, prenosi Telegraf.

Komentari (0)