Tetka Saveta

DA LI I VI POGREŠNO KORISTITE FRIŽIDER: Uz ovih 5 saveta namirnice će vam trajati duže!

Zbog ovih grešaka hrana vam brže propada, a račun za struju stalno raste.

Slika Autora
byDragana Petrović

27.08.2025 16:20

DA LI I VI POGREŠNO KORISTITE FRIŽIDER: Uz ovih 5 saveta namirnice će vam trajati duže!
shutterstock.com/BearFotos

Sigurno ste se bar jednom susreli sa situacijom da u frižideru pronađete jogurt kome je istekao rok pre nedelju dana, povrće koje je izgubilo svežinu ili zaboravljenu posudu sa ostacima jela. Osim što je frustrirajuće, bacanje hrane je i nepotreban trošak koji se lako može izbeći uz nekoliko pametnih navika. Verovali ili ne, ali većina ljudi potpuno pogrešno koriste frižider.

Zbog ovih grešaka hrana vam brže propada, račun za struju stalno raste. Pravilna organizacija frižidera i ostave nije samo pitanje reda, već i zdravlja, uštede i očuvanja kvaliteta namirnica. Evo pet saveta kako da vaš frižider bolje radi, a namirnice u njemu duže ostanu sveže. 

1. Frižider ima zone hlađenja

Iako na prvi pogled deluje kao jedinstven prostor, frižider ima svoje zone hlađenja. Na gornjim policama najbolje je držati gotova jela, ostatke od ručka i pića, jer su tu temperature najstabilnije. Srednje police su idealne za mlečne proizvode i jaja, dok je na donjim policama najhladnije, pa zato tu čuvajte meso, ribu i piletinu koja se najbrže kvari.

freepik

Pravilno raspoređene namirnice u frižideru duže će ostati sveže

Ne zaboravite fioke - u jednoj držite povrće, u drugoj voće. Zašto odvojeno? Neke vrste voća, poput jabuka ili banana, oslobađaju gas etilen koji može ubrzati kvarenje povrća.

2. Pravilno pakovanje hrane 

Kada hranu spakujete kako treba, duže će ostati sveža. Najbolje je koristiti hermetički zatvorene posude ili specijalne plastične kese. Aluminijumska folija ne propušta vazduh i hrana može brže da se pokvari. Kod voća i povrća postoji još jednostavno pravilo - nemojte ih prati pre nego što ih spakujete u frižider. Vlaga uzrokuje brže kvarenje namirnica, pa je bolje da ih operete neposredno pre upotrebe.

3. Rotacija namirnica 

Ovo je možda najjednostavniji, a najefikasniji trik - kada ubacujete nove namirnice, stavite ih iza ili ispod onih koje već imate. Na taj način izbegavate situaciju da mleko ili sir koji ste već kupili stoje danima u frižideru dok vi koristite tek kupljene mlečne proizvode. 

4. Red i čistoća

Frižider i ostava nisu mesta koja treba ignorisati dok se ne desi neprijatno iznenađenje. Redovno proveravajte rok trajanja i uklanjajte sve što se pokvarilo. Police i fioke čistite barem jednom mesečno, jer bakterije i neprijatni mirisi vole da se zadržavaju na tim mestima.

Sasha.shine.bright/Shutterstock

Red i čistoća je prvo i osnovno pravilo kad je u pitanju čuvanje hrane u frižideru

Obratite pažnju i na gume oko vrata, jer ako ne dihtuju dobro, hladan vazduh će izlaziti, a hrana će se brže kvariti.

5. Pametno skladištenje u ostavi 

Sve što ne morate da čuvate u frižideru skladištite u ostavi. Ostava takođe ima svoja pravila. Suvu hranu poput brašna, pirinča, testenine i orašastih plodova čuvajte u staklenim ili plastičnim posudama. One sprečavaju ulazak vlage i insekata. Najbolje je da proizvode držite na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ne zaboravite ni na cirkulaciju vazduha, pa ostavite razmak između kutija i tegli, jer tako namirnice duže zadržavaju svežinu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)