Tetka Saveta

KAKO SE BEZBEDNO ČUVA I PODGREVA HRANA: Da li je bolje grejati u mikrotalasnoj ili na šporetu - ovo je odgovor stručnjaka!

Kuvani obroci se mogu čuvati u frižideru do tri dana, ali samo ako je temperatura u njemu podešena na pet stepeni.

Slika Autora
byDragana Petrović

18.08.2025 11:40

KAKO SE BEZBEDNO ČUVA I PODGREVA HRANA: Da li je bolje grejati u mikrotalasnoj ili na šporetu - ovo je odgovor stručnjaka!
Shutterstock/Ronald Rampsch

U vremenu kad je obaveza sve više, a slobodnog vremena sve manje kuvanje ručka za nekoliko dana unapred može biti spas za zaposlene domaćice. Praktično je, štedi vreme i olakšava svakodnevicu, ali tokom vrelih letnjih meseci ovakav način čuvanja hrane može da krije i rizike. Na visokim temperaturama bakterije se brže razmnožavaju, pa nepravilno čuvana ili podgrevana hrana može dovesti do trovanja.

Stručnjak za bezbednost hrane Lidija Behtman naglašava da se hrana može podgrevati, ali samo pod jednim uslovom da se zaista dobro zagreje. Optimalna temperatura iznosi 82 stepena Celzijusa, a da biste bili sigurni da je obrok dostigao tu vrednost, potreban vam je termometar za hranu.

- Ubacite termometar u sredinu jela i očitajte vrednost, ali pazite da ne dodirnete posudu u kojoj se hrana zagreva - savetuje ona. 

Schutterstock

Kuvani obrok može da se čuva u frižideru do tri dana

Prema njenim rečima kuvani obroci mogu čuvati u frižideru do tri dana, ali samo ako je temperatura u njemu podešena na pet stepeni. Ipak, trudnice, stariji i osobe sa slabijim imunitetom trebalo bi da budu dodatno pažljivi, a njima se preporučuje da ostatke hrane čuvaju najviše 24 sata.

Ako znate da ostatke od ručka nećete pojesti u narednih nekoliko dana, najbolja opcija je zamrzavanje. Istina, ovaj proces zahteva više vremena, ali postoji jedan mali trik - uvek napišite datum na kesici ili posudi. Na taj način lako ćete pratiti koliko dugo se hrana nalazi u zamrzivaču i izbeći rizik od predugog skladištenja.

Mnogi smatraju da je mikrotalasna pećnica najefikasniji način za podgrevanje hrane, a da bi se ravnomerno ugrejala savet je da je tokom zagrevanja povremeno promešate.

Shutterstock

Prilikom podgrevanja u mikrotalasnoj povremeno promešajte jelo da bi se ravnomerno ugrejalo

Ako se odlučite za rernu, stručnjaci preporučuju da obavezno koristite termometar kako biste bili sigurni da je hrana zaista dostigla bezbednu temperaturu. Nutricionistkinja i stručnjak za bezbednost hrane Doroti Ričmond, s druge strane, ističe da podgrevanje na šporetu zahteva više strpljenja.

- Nemojte samo staviti lonac na ringlu i poslužiti čim se zagreje. Čorbe i slična čorbasta kuvana jela bi trebalo da ključaju kako bi bila potpuno bezbedna za jelo - kazala je ona.

Na pitanje koji je najbolji način podgrevanja jela da li je to mikrotalasna, ringla ili rerna stručnjaci ističu da sve zavisi od onoga koji jelo podgreva i šta njemu više odgovara. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)