Došli ste kući mrtvi umorni, mrzi vas da kuvate i zato ćete podgrejati jelo od juče. Međutim, tako ćete možda napraviti fatalnu grešku! Dijetetičarka Harini Bala navodi da postoje namirnice koje nikako ne smete da podgrevate jer tako rizikujete trovanje hranom, pa čak i nešto gore.
Bala objašnjava da se ključ krije u hemijskom sastavu sastojaka, koji se menja tokom podgrevanja i koji može da dovede do oslobađanja toksičnih supstanci koje mogu da oštete bubrege.
Takođe, kada se hrana ohladi pre zagrevanja, podstiče rast bakterija koje je veoma teško ubiti, poput ešerihije koli i listerije.
Spanać
Ovo povrće sadrži oksalnu kiselinu koja je bezopasna kada je spanać u sirovom stanju. Međutim, kada se podgreje, ova kiselina se kristalizuje i postaje otrovna. U velikim dozama, ona može da dovede do stvaranja kamena u bubregu.
- Spanać takođe sadrži i nitrate koji se pretvaraju u toksične nitrite posle podgrevanja. Oni se nakupljaju u abdomenu, i povećavaju rizik od raka creva. Ako spanać nije pravilno zagrejan, bakterije poput listerije, ostaju žive i mogu da izazovu simptome koji podserćaju na grip, groznicu, glavobolju, ukočen vrat i konfuziju - navodi Bala.
Čaj
Ne samo da će ukus biti gorak, jer podgrevanje povećava količinu tanina, i bilo koja vrsta uspavanih bakterija koja se nalazi unutra, može da postane aktivna, upozorava Bala.
Pirinač
Bez konkurencije najopasnija hrana za podgrevanje jeste pirinač. Kada se kuvani pirinač ohladi, može da sadrži bakteriju "Bacillus cereus" koja se formira u sporama i najčešće se nalazi u zemlji i povrću.
Ove spore su veoma otporne, i čak i kada podgrejete pirinač, nećete ih ubiti. Ova bakterija može da izazove povrćanje, dijareju i grčeve u stomaku.
- Pirinač može da se podgreje, ako ste ga najviše dva sata posle kuvanja, stavili u frižider. Međutim, ako ste ga skuvali ujutru, ostavili ga napolju, i tek uveče stavili u frižider, da biste ga pojeli narednog dana, velike su šanse da je zaražen bakterijom "Bacillus cereus".
Koliko je podgrevanje ostataka hrane opasno po život, najbolje pokazuje primer dvadesetogodišnjeg Belgijanca koji je preminuo nakon što je podgrejao špagete koje su pet dana stajale u kuhinji.
On je ubrzo počeo da povraća, imao je glavobolju i bolove u stomaku. Preminuo je posle 10 sati. Obdukcija je pokazala da je imao nekrozu jetre zbog koje su njegovi organi otkazali, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).
BONUS VIDEO:
Komentari (0)