Poznati ruski kardiolog Aleksandar Mjasnikov, upozorava da se u konzerviranoj hrani krije jedan od najjačih otrova na svetu - botulin. On napominje da sa ovim toksinom ne smete da se igrate, jer on i u malim količinama može da bude opasan po život.
Mjasnikov napominje da je potreban dodatni oprez prilikom konzumiranja konzervirane hrane.
- Zašto toliko ljudi koristi gotovu hranu ili koristi dostavu gotove hrane? Da, možda je praktično. Ali, svaka isporučena hrana ili ona koju kupite pripremljenu u marketu predstavlja pretnju od trovanja. Možete sami da pripremite bilo koje jelo za vreme dok čekate dostavu. Nemate vremena za kuvanje ili ste lenji da petlajte po kuhinji? Onda budite spremni za nevolje. To je cena udobnosti - poručio je Mjasnikov na svom Telegram kanalu.
Kako objašnjava ruski lekar, botulinski toksin je najstrašniji otrov od svih poznatih, pa čak može i da se koristi kao "potencijalno oružje bioterorizma".
Inače, taj otrov prozvodi bakterija klostridijum botulinum, koja se najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj ili vakumiranoj hrani, kao što su konzerve kukuruza, graška i mahunarki, kao i u konzervama ribe.
- Ako želite da se zaštitite, obavezno zagrejte sadržaj konzervirane hrane najmanje deset minuta. Prodinstajte je u tiganju. Ako ste lenji i za to, onda rizikujte - kaže Mjasnikov.
Kada su u pitanju simptomi botulizma, odnosno bolesti koju izaziva trovanje botulinskim toksinom, Mjasnikov ističe da su vrlo uočljivi i najčešće se javljaju od 12 do 16 sati nakon konzumiranja zaražene hrane, mada ponekad mogu da se jave i u roku od pola sata. Glavni simptomi su zamućen vid, spušteni kapci, slabost mišića lica, osećaj oduzetosti želuca...
- Tada slabost napreduje i simptomi se spuštaju - na ruke, grudni koš - pa otud i paraliza respiratornih mišića, zbog čega takvi pacijenti završe na mehaničkoj ventilaciji - zaključio je dr Mjasnikov.
Komentari (0)