Iako se smatra najzdravijin napitkom, čaj u pojedinim situacijama može da bude i opasan po zdravlje. A to se dešava ako napravite neku od velikih grešaka. Naime, nutricionisti kažu da čaj nikako ne smete da kombinujete sa crvenim mesom i zelenim povrćem.
Čaj se najčešće spominje u pozitivnom kontekstu - kao zdrav i umirujući napitak koji uživamo. Bez njega se ne može ni zamisliti lečenje od gripa ili prehlade.
Ali, da li ste se ikada zapitali da li bi vaša omiljena šoljica čaja mogla ometati apsorpciju hranljivih materija? Ispostavlja se da neke naizgled bezazlene kombinacije čaja i hrane mogu dovesti do neočekivanih efekata.
Nutricionista Debora Grejson, upozorava da pijenje čaja uz namirnice poput crvenog mesa ili zelenog povrća može da smanji apsorpciju gvožđa. Gvožđe je ključno za održavanje nivoa energije, jakog imunog sistema i transport kiseonika u telu.
Redovno konzumiranje čaja sa obrocima može da spreči telo da apsorbuje dovoljno gvožđa, što može da dovede do anemije, stanja koje karakteriše ozbiljan nedostatak gvožđa. Žene sa redovnim menstrualnim ciklusima su posebno izložene riziku od anemije zbog povećanih potreba za gvožđem.
Grejson precizira da se čaj nikako ne slaže sa mesom kao što su stek i pečena govedina, i uz povrće poput kelja, brokolija i spanaća.
Neka jedinjenja prisutne u čaju i kafi, poput polifenola i tanina, mogu da ometaju apsorpciju gvožđa. Polifenoli, koji se nalaze i u voću, povrću i začinima, mogu pomoći u smanjenju upala, ali takođe mogu ometati unos gvožđa.
Tanini, koji se takođe nalaze u vinu, kao i oksalati, dodatno doprinose ovom efektu, piše Dejli Mejl (Daily Mail).
Komentari (0)