Odrasli

Pre spavanja je isekla crni luk i stavila ga pored kreveta: Ujutru je bila oduševljena kada je OVO osetila!

Jednostavan trik koji su koristile i naše bake.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

26.09.2025 21:01

Pre spavanja je isekla crni luk i stavila ga pored kreveta: Ujutru je bila oduševljena kada je OVO osetila!
Shutterstock/PeopleImages/Nataly Studio

Teško je nabrojati sve načine na koje možete da iskoristite crni luk. Bez njega je kuvanje nezamislivo, a vekovima se koristi u narodnoj medicini. Ako vas muči upotna prehlada, isprobajte stari trik naših baka, stavite crni luk pored kreveta i ostavite ga preko noći.

Sve što morate da uradite je da uzmete jedan veći crni luk, isečete ga na četvrtine i stavite na tacnu pored kreveta. Ostavite ga tako tokom cele noći kada ste prehlađeni ili imate problem sa zapušenim nosem.

Crni luk može da bude veoma koristan jer ispušta isparenja bogata sumpornim jedinjenjima koja:

  • - otvaraju disajne puteve
  • - pomažu izbacivanje sluzi
  • - ublažavaju kašalj i kijavicu
  • - deluju antibakterijski

Mnogi koji su probali ovu metodu tvrde da su se probudili sa znatno olakšanim disanjem i bez simptoma prehlade.

Iako nema naučnih dokaza koji potvrđuju efikasnost ovog trika, ništa vas ne košta da probate. 

Shutterstock/carlos castilla

Crni luk pročišćava disajne organe

 

Sa druge strane, velika mana je što će vam soba ujutru mirisati na luk. Ali to lako rešavate običnim luftiranjem, a mnogi kažu da im je olakšanje vredno toga. 

Veoma efikasan je i sirup od crnog luka i šećera.

Za pripremu sirupa od crnog luka potrebne su 2 glavice crnog luka (po mogućstvu ljubičastog) i 6 kašika šećera (ili 4 kašike meda).

Luk se iseče na manje komade, a zatim se slaže u teglu sloj po sloj, zajedno sa šećerom.
Ostavite teglu preko noći u frižideru kako bi se šećer otopio i izvukao lekovite sastojke iz luka.

Nakon toga, procedite tečnost kroz cediljku ili gazu. Sirup se pije tako što se uzima po jedna kašika nekoliko puta dnevno, a važno je čuvati ga u frižideru kako ne bi počeo da fermentiše na sobnoj temperaturi.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)