Odrasli

Šest iznenađujućih prednosti čaja od peršuna: Moćna biljka prepuna vitamina C, štiti srce i smanjuje bolove!

Potrebno je prokuvati šolju vode, dodati svež ili suvi peršun, i ostaviti da se natapa 5-10 minuta.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

22.09.2025 18:30

Šest iznenađujućih prednosti čaja od peršuna: Moćna biljka prepuna vitamina C, štiti srce i smanjuje bolove!
Shutterstock/New Africa

Jedna tako jednostavna stvar kao što je čaj od peršuna veoma je korisna po zdravlje. Priprema se tako što se svež ili suvi peršun natapa u šolji vruće vode, što omogućava da se oslobode brojni nutrijenti i antioksidansi koji su neophodni našem telu.

Osim što je prirema jednostavna, čaj od peršuna je i ukusan, što ga čini odličnim dodatkom zdravoj ishrani.

Visok sadržaj antioksidansa

Jedna od najzanimljivijih karakteristika peršuna je njegov visok sadržaj antioksidanata. Ova moćna jedinjenja pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, što može imati značajnu ulogu u prevenciji hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i raka.

U jednoj studiji, ekstrakt peršuna uspeo je da spreči oštećenje DNK i blokira širenje kancerogenih ćelija, što pruža dodatni razlog za uključivanje ovog čaja u ishranu.

Sprečava pojavu kamena u bubrezima

Postoje dokazi da peršun može da pomogne u prevenciji kamena u bubrezima. Istraživanja su pokazala da konzumacija peršuna može povećati zapreminu urina, smanjiti izlučivanje kalcijuma i povećati kiselost mokraće.

Schutterstock

Peršun je pravo blago za telo

 

Peršun deluje i kao prirodni diuretik, što može povećati učestalost mokrenja i sprečiti formiranje kamenčića u bubrezima. 

Izvor vitamina C

Peršun je takođe bogat vitaminom C. U 1/4 šolje svežeg peršuna nalazi se gotovo 20 mg ovog vitamina, što čini oko 22 odstopreporučene dnevne vrednosti. Vitamin C ne samo da deluje kao antioksidans, već je i ključan za prevenciju raznih bolesti, uključujući infekcije poput upale pluća i prehlade. Njegova uloga u sintezi kolagena i zaceljivanju rana dodatno naglašava važnost ovog vitamina u ishrani.

Može da pomogne u borbi protiv raka

Čaj od peršuna sadrži i antioksidanse i jedinjenja koja se bore protiv raka. Na primer, apigenin, flavonoid prisutan u peršunu, može blokirati rast i širenje kancerogenih ćelija. U jednoj studiji, ekstrakt peršuna smanjio je širenje ćelija raka dojke za 41 odsto. Iako većina istraživanja fokusira na laboratorijske uslove, dodatna istraživanja su potrebna da se utvrdi učinak čaja od peršuna na ljude.

Schutterstock

Može da pomogne u borbi protiv kamena u bubregu

 

Regulacija menstruacije

Čaj od peršuna se tradicionalno koristi u lečenju problema vezanih za menstruaciju i hormone. Sadrži jedinjenja myristicin i apiole, koja utiču na proizvodnju estrogena i pomažu u balansiranju hormona. 

Jednostavna priprema 

Priprema čaja od peršuna je vrlo jednostavna. Potrebno je prokuvati šolju vode, dodati svež ili suvi peršun, i ostaviti da se natapa 5-10 minuta. Čaj se može piti samostalno ili obogaćen medom, limunovim sokom ili šećerom, čineći ga ukusnim i zdravim napitkom.

Uključivanje čaja od peršuna u svakodnevnu ishranu može doneti brojne zdravstvene prednosti, prenosi Healthline.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)