Odrasli

Kada jesti JABUKE tokom dana ako želite da smršate: Odgovor je JEDNOSTAVAN

U pravom trenutku može postati vaš saveznik u mršavljenju

Slika Autora
byNevena Jakovljević

23.11.2025 13:01

Kada jesti JABUKE tokom dana ako želite da smršate: Odgovor je JEDNOSTAVAN
freepik

Jabuka je možda najobičnije voće u kući, ali upravo u svojoj jednostavnosti krije moćnu tajnu kada želimo da smršamo - i to bez osećaja odricanja. Prepuna vlakana, vitamina i antioksidanasa, ona utiče na naše telo gotovo neprimetno, a opet dovoljno da promeni način na koji jedemo tokom dana.

Mnogi je jedu usput - iz torbe, fioke, kao brzi zalogaj. Ali nutricionisti sve više ističu da jabuka stvarno "radi čuda" samo ako je jedemo u pravom trenutku. Telo ne reaguje isto ujutru, pre obroka ili kasno uveče. Tajming je ključ: može li jabuka umiriti glad i podržati metabolizam ili će jednostavno postati još jedna voćka u danu?

Jabuka pre obroka 

Najveća čar jabuke je u tome što nas priprema za obrok. Ako je pojedemo sat-dva pre ručka ili večere, vlakna bubre i daju osećaj sitosti. Umesto da sednemo za sto gladni i naglo posegnemo za hranom, mirni smo i zadovoljni. Posledica? Jedemo manje - a da se ni ne trudimo.

Stručnjaci procenjuju da ova navika može smanjiti kasniji unos kalorija i do 18,5 odsto. Nije trik u suzdržavanju, već u tome što telo spontano prestaje da traži više hrane. Preskočimo desert bez napora, izbegnemo prejedanje - i sve zahvaljujući običnoj jabuci.

Dusan Petkovic/Shutterstock

Kada treba jesti jabuke

Najbolje je jesti je celu, zagriz po zagriz, jer tada vlakna rade svoj posao, varenje je sporije, a osećaj sitosti traje duže. Pire ili sok brzo prolaze kroz telo i često ostavljaju želju za još.

Jabuka ujutru

Ako želite da dan počnete bez naglih "padova energije", jabuka je savršena u kombinaciji s ovsenim pahuljicama, jogurtom, svežim sirom ili malo cimeta. Daje blagu energiju i vlakna koja pomažu da do ručka ne posegnete za brzom hranom.

Mnogi je jedu i pre treninga - stabilna energija bez naglih skokova šećera u krvi.

Kasna večernja želja za slatkim

Ako vas uhvati želja za nečim slatkim nakon večere, jabuka je bolja od čokolade ili keksa. Zadovoljava potrebu za slatkim, a vlakna sprečavaju nagli porast šećera. Ipak, nemojte ovo pretvoriti u svakodnevnu naviku – kasno voće nekima može izazvati nadutost ili opterećenje želuca.

Ako je glad jača, stručnjaci preporučuju šolju kefira ili drugog kiselog mlečnog napitka - proteini smiruju glad, a kiselina pomaže varenju.

Jabuke nisu čarobni štapić, ali mogu biti moćan saveznik.

Ključ je:

  • jesti ih 1-2 sata pre glavnog obroka
  • u celom obliku
  • uz hranu koja pomaže da šećer u krvi ostane stabilan

BONUS VIDEO:

Komentari (0)