Odrasli

Može li jabuka dnevno ZAISTA da vam pomogne da očuvate zdravlje?

Koliko je važno da jedete ovo voće?

Slika Autora
bySrećna Republika

03.11.2025 12:30

Može li jabuka dnevno ZAISTA da vam pomogne da očuvate zdravlje?
Dusan Petkovic/Shutterstock

Postoji jednostavan način da zaštitite srce, mozak i doprinesete snižavanju holesterola - jedite svakog dana bar jednu jabuku. Ova skromna, ali moćna voćka s razlogom se smatra simbolom zdravlja. Istraživanja pokazuju da konzumacija dve jabuke dnevno može značajno smanjiti nivo "lošeg" holesterola, poboljšati cirkulaciju i doprineti boljoj funkciji srca.

Zdravlje creva

Jedna jabuka sadrži oko 1,8 g vlakana i podstiče rast korisnih bakterija zahvaljujući pektinu, vlaknu koje deluje kao prebiotik. Kada crevne bakterije vare pektin, proizvode masne kiseline koje smanjuju upale i jačaju zid creva.

Kontrola šećera u krvi

Pektin usporava oslobađanje šećera u krvotok, sprečavajući tako nagle skokove glukoze i umor. Polifenoli iz jabuka poboljšavaju iskoristljivost insulina, a studije pokazuju da redovno konzumiranje jabuka smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Zdravlje srca

Zahvaljujući pektinu i polifenolima, jabuke pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola i čuvaju krvne sudove od sužavanja. Ljudi koji jedu više jabuka dnevno imaju manji rizik od moždanog i srčanog udara, pokazuju istraživanja.

shutterstock.com

Jabuka dnevno pomaže u očuvanju srca i krvnih sudova

Jedna jabuka dnevno čuva zdravlje srca.

Mršavljenje

Jabuke sadrže rastvorljiva vlakna koja usporavaju varenje i pružaju dug osećaj sitosti, pa mogu pomoći u kontroli telesne težine. Sa oko 70 kalorija, odlična su zamena za kalorične grickalice.

Prevencija raka i zdravlje mozga

Polifenoli u jabukama mogu sprečiti širenje ćelija raka, dok vitamin C jača imunitet. Kvercetin, moćan antioksidans iz jabuka, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, a vezi ove bolesti i jabuka do sada je sprovedeno već 14 istraživanja.

Koju jabuku izabrati

Greni Smit, Pink Lejdi sadrže sličnu količinu šećera, ali različite fitonutrijente.

Schutterstock

Sve sorte jabuka su zdrave

Najbolje je kombinovati različite vrste jabuka, jer raznovrsnost jošbolje utiče na opšte zdravlje i crevnu mikrobiotu.

Kako ih jesti

Najbolje je jesti jabuke sirove i s korom, jer tu leži većina vlakana i antioksidanasa. Kombinujte ih sa jogurtom ili puterom od orašastih plodova kako biste usporili varenje i stabilizovali šećer u krvi, prenosi Dejli mejl (Daily mail).

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)