Čuveni narodni lekar i učitelj Vasa Pelagić smatrao je jabuke najzdravijim voćem i preporučivao je da se svakodnevno konzumiraju. Jabuka krije čitavu riznicu lekovitih sastojaka, a moderna nauka sve češće potvrđuje ono što su naše bake odavno znale - da je ovo voće neprocenjiv saveznik zdravlja.
Studije pokazuju da jabuke mogu da smanje rizik od srčanih bolesti jer usporavaju nakupljanje holesterola. Naučnici su zaključili da njihovi aktivni spojevi deluju slično kao antioksidansi u crvenom vinu ili zelenom čaju, sprečavajući začepljenje arterija.
Jedno istraživanje objavljeno u uglednom časopisu American Journal of Medicinal Food pokazalo je da čaša i po čistog soka od jabuke ili dve sveže jabuke dnevno značajno doprinose zdravijem srcu. Uticajem jabuka na zdravlje bavio se i medicinski centar univerziteta u Kaliforniji. Ispitanici koji su šest nedelja svakodnevno pili sok od jabuke ili jeli sveže voće imali su 20 odsto brže razgrađivanje holesterola u telu.
Schutterstock
Koliko je jabuka važna za zdravlje, potvrdilo je i istraživanje univerziteta Severne Karoline. U istraživanju je učestvovalo 160 žena u menopauzi koje su svakodnevno jele oko 75 grama suvih jabuka. Rezultat? Nakon tri meseca nivo lošeg holesterola se smanjio, a nakon šest meseci nastavio da opada.
Pektin iz jabuke osnova je mnogih prehrambenih proizvoda, a sok od jabuke jedan je od najtraženijih na svetu. U dijetetici jabuka se naziva zlatnom namirnicom i pogodna je za sve generacije - decu, sportiste, starije osobe, planinare, pa i za dijabetičare ili one u fazi oporavka posle bolesti.
Jabuka obiluje vitaminom C, A i vitaminima B grupe, sadrži važan pektin i antioksidanse koji smanjuju upale u organizmu. Kalcijum i fosfor u jabukama posebno su važni za decu jer dugoročno jačaju kosti. Osim toga, jabuke su pune vlakana i flavonoidnih polimera, koji pomažu kod lakšeg pražnjenja creva. A zdrava creva su odnova jakog imuniteta.

Shutterstock
Nutricionisti preporučuju da jabuku uvek jedemo neoguljenu.
- Na taj način unosimo više vlakana i antioksidanasa, a uz to postižemo bolju kontrolu šećera u krvi. Jabuka s korom smanjuje žudnju za hranom, drži nas sitim i sprečava nepotrebno grickanje - objašnjava dr. Šarad Paul s Novog Zelanda.
Najzdarvije su jabuke koje su potpuno zrele, čak blago prezrele. Tada dolazi do razgradnje klorofila i oslobađanja još većih količina antioksidanasa. Drugim rečima, što je jabuka zrelija, to je zdravija.
Komentari (0)