U poređenju sa mnogo popularnijim jogurtom, ili kefirom, kiselo mleko je jedan od najzapostavljenijih mlečnih proizvoda, što je velika šteta, jer je ono univerzalni čistač creva. Prepuno je minerala i vitamina, a sadrži minimalnu količinu kalorija.
Proizvedeno od nepasterizovanog mleka putem procesa mlečne fermentacije, kiselo mleko je puno vrednih sastojaka, uključujući mlečnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, etil alkohol i ugljen-dioksid, što mu daje karakterističan kiselkasti ukus.
Nizak glikemijski indeks
Uključivanjem kiselog mleka u ishranu, unosite važne nutrijente poput magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, vitamina B, vitamina A, vitamina D i vitamina K.
shutterstock.com/Rui Elena
Sa samo 50 kalorija na 100 g proizvoda, kiselo mleko je niskokalorično i ima nizak glikemijski indeks, što ga čini odličnim izborom za raznovrsnu ishranu.
Reguliše probavu i jača imunitet
Jedna od ključnih prednosti kiselog mleka je njegova uloga kao prirodnog probiotika. Probiotske bakterije mlečne kiseline koje se nalaze u kiselom mleku igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave crevne mikroflore, podržavajući procese varenja i regeneraciju gastrointestinalnog epitela.
Varenje i mršavljenje
Stručnjaci ističu da kiselo mleko deluje kao "usisivač" u crevima, poboljšavajući lučenje probavnih sokova i smanjujući rizik od zatvora. Takođe, konzumiranje kiselog mleka može unaprediti proces sagorevanja masti, što ga čini korisnim dodatkom ishrani osobama koje žele da izgube višak kilograma.
Iako nema posebnih kontraindikacija za konzumiranje kiselog mleka, važno je imati na umu da se ne preporučuje deci mlađoj od 10 meseci. Osobe sa intolerancijom na laktozu mogu konzumirati kiselo mleko bez problema, jer fermentisani mlečni proizvodi ne sadrže ovaj šećer.
Komentari (0)