Dijareja ili proliv je stanje koje se karakteriše čestim i vodenastim pražnjenjem creva. Može se javiti iznenada i trajati kratko (akutna dijareja), ali može biti i dugotrajnija (hronična), u zavisnosti od uzroka. Najčešći razlozi su bakterijske ili virusne infekcije, trovanje hranom, alergije, netolerancija na određene namirnice, stres, pa čak i hronična oboljenja poput Kronove bolesti ili sindroma iritabilnog creva. Schutterstock
Dijareja je neprijatno, ali i potencijalno opasno stanje ako se ne tretira na pravi način. Najvažnija stvar jeste da ostanete hidrirani, jer telo gubi veliku količinu tečnosti i elektrolita. Ovo je posebno važno kod dece i starijih osoba.
Stručnjaci naglašavaju da se proliv ne treba odmah zaustavljati lekovima, jer je to način na koji se organizam bori protiv toksina i infekcija. Umesto toga, pažnju treba usmeriti na ishranu i unos tečnosti.
Šta smete da jedete kada imate dijareju
- kuvana piletina
- nemasna riba
- beli pirinač
- kuvane jabuke bez kore
- šargarepa
- krompir
- banane
Ove namirnice pomažu da se stolica učvrsti i usporava se prolazak hrane kroz creva, čime se smanjuje rizik od dehidratacije i iscrpljenosti.
Šta ne bi trebalo jesti tokom dijareje
- alkohol, kafa i gazirana pića
- pržena i masna hrana
- šećer i veštački zaslađivači
- mahunarke (pasulj, sočivo, grašak)
- integralni hleb i hrana sa semenkama
- začini i ljuta hrana
- mlečni proizvodi
- slatkiši
- orašasti plodovi i semenke
- masni i zreli sirevi
- voće sa korom
- avokado
- ječam i raž
Ako dijareja traje duže od nedelju dana, ako se jave krv, sluz ili gnoj u stolici, učestalo povraćanje, jaki bolovi u stomaku, gubitak težine, dehidratacija ili lupanje srca, neophodno je da se odmah obratite lekaru, piše BBC (BBC).
Komentari (0)