Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez belog hleba. Iako nutricionisti upozoravaju da prevelika količina pojedenog belog hleba nije dobra, ljudi nastavljaju po svome. Bez obzira na to da li ga volite uz doručak, kao podlogu za sendvič ili da pokupite sos iz tanjira beli hleb je namirnica kojoj mnogi teško mogu da odole.
Međutim, iza njegove mekane teksture i poznatog ukusa krije se prava nutritivna zamka. Stručnjaci upozoravaju da je reč o jednoj od najprerađenijih vrsta hleba, čiji učinak na organizam nije nimalo bezazlen. Evo šta se tačno dešava sa vašim telom kada u potpunosti prestanete da konzumirate beli hleb:
1. Gubitak viška kilograma
Jedna od prvih stvari koju ćete primetiti kada izbacite beli hleb jeste gubitak kilograma. Mnogi se obraduju misleći da je reč o brzom mršavljenju, ali istina je da ste izgubili višak vode koju je telo zadržavalo zahvaljujući ugljenim hidratima.
shutterstock.com
Naime, telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena supstance koja se vezuje za vodu. I to ne malo. Svaki gram glikogena povuče za sobom tri do četiri grama vode. To znači da, kada prestanete da unosite ugljene hidrate iz belog hleba, telo automatski gubi deo te vode, pa se i kilogrami smanjuju. Ipak, važno je znati da ovo nije pravi gubitak masti, već privremena promena.
2. Nećete stalno biti gladni i nervozni
Ako ste primetili da vam se glad javlja prečesto i da često posežete za hranom bez pravog razloga moguće je da je beli hleb jedan od krivaca. Ova namirnica obiluje prerađenim ugljenim hidratima koji uzrokuju nagli skok šećera u krvi, a potom i njegov brzi pad. Upravo te oscilacije u glukozi šalju mozgu signale da ste ponovo gladni, i to najčešće za brzom, kaloričnom hranom.
Ovaj začarani krug dovodi do prejedanja, gojenja, razdražljivosti i osećaja iscrpljenosti. Prelaskom na hleb od celog zrna koji sadrži vlakna i sporije se razgrađuje šećer u krvi se stabilizuje, a osećaj sitosti traje duže.
3. Energija raste i reguliše se probava
Beli hleb, iako ukusan i hrskav, siromašan je vlaknima koja su od ključne važnosti za zdravu probavu. Nedostatak vlakana može uzrokovati zatvor, nadutost i osećaj težine u stomaku. Kada iz ishrane izbacite beli hleb i zamenite ga varijantama od zrna celih žitarica poput raženog, ječmenog ili hleba od ovsa vrlo brzo ćete osetiti razliku. Probava postaje redovna, a stomak manje naduven.
Osim toga, kvalitetni ugljeni hidrati iz hleba od celog zrna služe kao čisto gorivo za mozak. Kada se hranimo lošim ugljenim hidratima, poput onih iz belog brašna, telo ulazi u energetske oscilacije od euforije do potpunog pada. Zbog toga se često osećamo iscrpljeno, bezvoljno i pospano, nesvesni da bi promena vrste hleba mogla doneti ogromnu razliku.
Shutterstock
Jedan trik koji može malo popraviti nutritivne karakteristike belog hleba jeste tostiranje. Naučnici su otkrili da tostiranjem hleba dolazi do delimične promene strukture skroba, pa telo sporije vari takav hleb, što može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi. Ipak, to ne čini beli hleb zdravom opcijom već samo manje lošom.
Važno je naglasiti da hleb kao namirnica nije loš sam po sebi. Problem je u vrsti hleba koju konzumiramo. Beli hleb, sa visokim glikemijskim indeksom, bez vlakana i sa dodatim aditivima treba izbegavati, a prednost dati onima od celog zrna zato što je bolje i zdravije za organizam.
Komentari (0)