Odrasli

AKO SE UHVATITE ZA OVAJ HLEB U PRODAVNICI ZDRAVE HRANE, ODMAH ODUSTANITE! Šokantni podaci o namirnicama za koje mnogi veruju da su zdrave!

Postoje hlebovi koji su loši po zdravlje, oni koji ga pospešuju, na koji bacate novac i oni koji su zdravi, a o čemu se tačno radi objašnjava dijetetičarka Suzi Barel.

05.05.2023 10:01

AKO SE UHVATITE ZA OVAJ HLEB U PRODAVNICI ZDRAVE HRANE, ODMAH ODUSTANITE! Šokantni podaci o namirnicama za koje mnogi veruju da su zdrave!
pexels.com

Retko ko može da zamisli ishranu bez hleba. Čak iako pazite na liniju verovatno ne možete bez njega, pa birate zdravije verzije, poput hleba od ražanog brašna. Stručnjaci kažu da je odrasloj osobi potrebno 2 do 4 parčeta hleba dnevno i da može da bude deo zdrave ishrane, ali samo ako pravilno odaberete. Dijetetičarka Suzi Barel otkrila je koji hleb je najzdraviji, a koji treba izbegavati.

Srećna Republika vam tako navodi koji su to hlebovi za koje vredi dati više novca ili sačekati red u pekari, a koje treba maksimalno izbegavati.

pexels.com

Birajte pravilno, posebno kada je u pitanju hleb 

Integralni hleb

Integralni hleb sadrži mnogo više vlakana od belog hleba, a sadrži i vitamine poput magnezijuma, cinka i kalijuma.

- Ovo je definitivno najbolja verzija hleba, ali treba da kupujete manje pakovanje i da pazite koliko procenta pravog integralnog brašna sadrži. Što je više integralnog brašna, to je bolje za kontrolu nivoa glukoze u krvi - kaže Suzi Barel.

pexels.com

Ražani hleb je idealan

Hleb od celog zrna

Ovaj hleb je veoma dobar za probavni sistem i bogat je hranljivim materijama, ali ne dozvolite da vas to zavara jer ima isti broj kalorija kao i ostali. Integralni hleb ima tu prednost što je bogat pravim ražanim brašnom i vlaknima.

- Ako ne podnosite žitarice, integralni hleb je druga najbolja opcija, ne hleb od celog zrna - navodi dijetetičarka.

Hleb sa dodatnim vrednostima

pexels.com

Hleb sa "povećanim vrednostima" je u stvari beli hleb 

Ovaj hleb možete kupiti u skoro svakoj prodavnici, a nalazi se i na policama zdrave hrane. On navodno sadrži sve u jednom, od žitarica,  preko vlakana, vitamina, do dobrih masti.

- Iako ovaj hleb izgleda kao beli hleb, to je ipak beli hleb sa navodnim dodatkom "zdravih vrednosti". Tačnije, to je bespotrebno bacanje novca. Međutim, beli hleb je ipak zvanično najgora vrsta hleba, pa je i ovo bolja varijanta - ističe Barelova. 

Beli hleb

printscreen

Beli hleb je najlošiji

Beli hleb se najbrže vari i podiže nivo glukoze u krvi, što nije dobra opcija.

- Ako deca ne žele da jedu hleb od celog zrna, nemojte im kupovati beli hleb jer sve dok ga kupujete oni će ga jesti i neće moći da se naviknu na druge opcije - napominje dijetetičarka.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)