Odrasli

JA SAM ONKOLOG I OVO DODAJEM U GOTOVO SVAKI OBROK DA SE NE RAZBOLIM: Nešto što najmanje očekujemo je jedan od glavnih faktora RIZIKA!

Donosimo priče tri stručnjaka o tome šta bi trebalo da se nađe na tanjiru svakog od nas ukoliko želimo da očuvamo zdravlje.

Slika Autora
byAna Đelić

22.05.2025 17:39

JA SAM ONKOLOG I OVO DODAJEM U GOTOVO SVAKI OBROK DA SE NE RAZBOLIM: Nešto što najmanje očekujemo je jedan od glavnih faktora RIZIKA!
Shutterstock/Inside Creative House/shurkin_son

U savremenom svetu, gde svakodnevni obroci često podrazumevaju "brzu" hranu i industrijski prerađene namirnice, sve više lekara apeluje na važnost svesnog pristupa ishrani. Naučna istraživanja pokazuju da se između 30 i 50 odsto slučajeva raka, navodno, može sprečiti zdravijim načinom života i uravnoteženom ishranom. Zbog toga lekari, pa čak i onkolozi koji se svakodnevno susreću sa posledicama loših životnih navika, sve češće dele konkretne savete iz sopstvene prakse.

Jedan od sastojaka koji onkolozi gotovo uvek preporučuju jesu polifenoli, biljni spojevi sa snažnim antioksidativnim i protivupalnim delovanjem. Nalaze se u voću, povrću, orašastim plodovima, začinima i semenkama, a njihova redovna upotreba može pomoći u smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti, navodno, uključujući i rak.

- Polifenoli igraju ključnu ulogu jer pomažu u smanjenju upala. Svakog jutra u svoju kafu dodajem kakao u prahu, bogat flavonoidima, uz šaku borovnica, snažan koktel polifenola kojim započinjem dan - objašnjava onkolog dr Majkl Dominelo.

Sličan pristup ima i dr Don Masalem, onkološkinja koja je svoju ishranu potpuno bazirala na biljnoj osnovi. Na njenom tanjiru često se nalaze pasulj, orasi i lisnato povrće, kao i bobičasto voće. 

- Način na koji jedemo i živimo utiče na rizik od raka. Hronična upala je jedan od glavnih faktora rizika - upozorava ona.

Schutterstock

Onkolog smatra da način na koji jedemo i živimo utiče na rizik od raka

Doktorka Latonja Ridl-Džouns izdvaja tamno lisnato povrće kao obavezni deo svakog obroka.

- Spanać i kelj dodajem u skoro sve, smutije, sosove... To je i način da ih deca pojedu, a da ni ne primete - kaže ona.

Ovo troje stručnjaka slažu se i u vezi sa onim što treba izbegavati: industrijski prerađenu hranu, previše šećera i alkohol. 

- Svaki zalogaj je odluka koja ili hrani zdravlje, ili bolest. Ako se trudite da kod kuće jedete što zdravije, van kuće možete biti opušteniji i jesti bez osećaja krivice - zaključuje dr Masalem.

U vremenu prepunom prehrambenih izazova, poruka stručnjaka je jasna. Male, ali dosledne promene u svakodnevnoj ishrani mogu značajno doprineti očuvanju zdravlja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)