Prirodom do zdravlja

Hrana koja ČUVA MOZAK: 5 namirnica koje pomažu pamćenju i sprečavaju pojavu DEMENCIJE

Stručnjaci ističu da pravilna ishrana može da uspori pad kognitivnih funkcija i da pomogne starijima da duže zadrže bistrinu uma

Slika Autora
byAna Đelić

20.10.2025 18:01

Hrana koja ČUVA MOZAK: 5 namirnica koje pomažu pamćenju i sprečavaju pojavu DEMENCIJE
Shutterstock/pics five

Hrana ima moć koja prevazilazi običnu potrebu za energijom. Određene namirnice mogu direktno da doprinesu boljem zdravlju pojedinih delova tela. Od mozga i srca do kože i kostiju, pažljivo izabrana ishrana može da poboljša funkciju organa, smanji rizik od bolesti i da pomogne telu da ostane u ravnoteži. Uvrštavanjem takvih namirnica u svakodnevne obroke možemo aktivno da podržimo zdravlje i vitalnost.

Stručnjaci iz kompanije Alderberry Care, koja se bavi negom starijih osoba, ističu da ishrana može da bude jedan od najjednostavnijih načina za jačanje zdravlja mozga, naročito kod starijih koji žele što duže da očuvaju svoju samostalnost. Iako ne postoji poznat lek za demenciju ili Alchajmerovu bolest.

Dr Čarls Dž. Dafi, direktor Centra za zdravlje mozga i pamćenje pri Univerzitetskom neurološkom institutu, veruje da pravilna ishrana i održavanje uma aktivnim mogu da odlože, pa čak i da spreče pojavu simptoma.

 

 

- Kada podržavamo starije osobe, ishrana je jedan od najmoćnijih alata koje imamo. Vidimo bolje raspoloženje, stabilnije rutine i oštrije pamćenje kada se u obroke uključi šareno voće, integralne žitarice i jednostavni proteini. Porodice često primećuju razliku već nakon nekoliko nedelja - rekao jedr Dafi, a o tome piše i Dejli express (Express).

Pet namirnica pomažu u očuvanju pamćenja i zdravlja mozga

Jaja

Profesor Rudolf E. Tanzi iz Mekens centra za zdravlje mozga Univerziteta Masačusets preporučuje konzumaciju jaja, bogatog izvora holina, koji jača pamćenje i funkciju mozga. Bilo da su kuvana, pečena ili dodatak supama, jaja su laka za pripremu, meka za žvakanje i pristupačan izvor proteina za starije osobe.

Šareno voće i povrće

Namirnice jarkih boja sadrže karotenoide, pigmente zaslužne za njihovu crvenu, narandžastu i žutu boju. Istraživanja pokazuju da viši nivoi karotenoida poboljšavaju zdravlje mozga i smanjuju rizik od demencije. U jelovnik je korisno uključiti šargarepu, papriku, paradajz i lisnato povrće.

Mahunarke i bobičasto voće

Pasulj, sočivo i leblebije, bogati vlaknima i biljnim proteinima, pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, što pozitivno utiče na mozak.

 

 

U kombinaciji sa bobičastim voćem punim antioksidanasa, poznatim po smanjenju upala u mozgu, čine savršen spoj. Jednostavan obrok od sočiva, uz šaku borovnica ili kupina, može biti i hranljiv i povoljan.

Hrana bogata flavonoidima

Ljudi koji unose najviše hrane bogate flavonoidima imaju i do 28 odsto manju verovatnoću da razviju demenciju, pokazala su istraživanja. Flavonoidi se nalaze u jabukama, luku, tamnoj čokoladi i zelenom čaju. Za starije, zamena keksa komadićem tamne čokolade ili šolja zelenog čaja uveče može doneti male, ali značajne koristi.

Integralne žitarice

Istraživanje iz 2023. pokazalo je snažnu vezu između konzumiranja integralnih žitarica i manjeg rizika od demencije i Alchajmerove bolesti. Jednostavna zamena belog hleba integralnim može biti dobar početak. Ipak, važno je pažljivo čitati deklaracije i birati proizvode na kojima su integralna pšenica ili ovas navedeni kao glavni sastojak.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)