Malo je biljaka koje su kroz istoriju stekle slavu i poštovanje kao bosiljak zbog svojih lekovitih svojstava. Prednost je što može da se uzgaja u saksijama na terasi ili prozorskoj dasci, pa ćete uvek pri ruci imati sveže listove ove biljke.
Ova grmasta, mirisna biljka vodi poreklo iz Indije, gde se još pre nekoliko hiljada godina smatrala svetim darom bogova. Stari Egipćani su ga koristili u religijskim obredima, ali i u medicinske svrhe o čemu svedoče zapisi stari više od 4.000 godina. Njegov specifičan, topao miris simbolisao je duhovnu čistotu, pa su ga često polagali u grobnice i koristili u ritualima posvećenim večnom životu.
U Evropu je bosiljak stigao tek u 12. veku, zahvaljujući monasima koji su ga gajili u manastirskim baštama. U Srbiji bosiljak ima posebno, gotovo duhovno mesto. U našim krajevima on se ne koristi samo kao začin, već i kao sveta biljka koja simbolizuje blagodat Svetog Duha. Njegov miris često ispunjava hramove tokom crkvenih obreda, a domaćice ga gaje s poštovanjem kao amajliju koja donosi mir u dom.
Schuttertock/j.chizhe
Kada pomislimo na bosiljak, prva asocijacija gotovo uvek je italijanska kuhinja. Bez njega nema pravog pesta, sočnog paradajz sosa, ni aromatične pice. Francuzi ga obožavaju u kombinaciji sa maslinovim uljem, limunom i morskom solju, dok u mediteranskoj kuhinji uopšte važi za začin koji „budi apetit“.
Bosiljak je pravi čuvar zdravlja posebno žena. Njegova lekovita svojstva su brojna, a način upotrebe raznovrstan - može se piti kao čaj, koristiti kao tinktura ili u obliku etarskog ulja. Brojne kliničke studije potvrđuju lekovita svojstva bosiljka.
Čaj od bosiljka posebno je cenjen kod prehlada i respiratornih tegoba, jer olakšava disanje i ublažava kašalj. Inhalacija ovom biljkom takođe pomaže kod zapušenog nosa i sinusa. Topli napitak umiruje nerve, pomaže kod nesanice i glavobolje, a u kombinaciji s ruzmarinom postaje pravi eliksir za opuštanje.

freepik
Ženama sa izraženim PMS i bolnim menstruacijama preporučuje se redovno ispijanje čaja od bosiljka, koji prirodno ublažava bolove i grčeve. Čaj od bosiljka poboljšava probavu, smanjuje nadimanje i reguliše stolicu, a istovremeno pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma jača srčani mišić i čuva zdravlje krvnih sudova.
Listovi bosiljka prava su riznica vitamina A i C, a sadrže i korisne ugljene hidrate koji podstiču energiju i vitalnost. Osim što se koristi u ishrani, svež bosiljak ima i spoljašnju primenu – njegovi listovi mogu se staviti kao obloga na otečene i bolne zglobove, jer deluju protivupalno i rashlađujuće.
Zahvaljujući snažnim antioksidantima, bosiljak pomaže telu da se izbori sa slobodnim radikalima, jača imunitet i usporava proces starenja ćelija. U narodnoj medicini često se preporučuje i kao prirodan lek protiv depresije, jer njegov miris i etarska ulja deluju smirujuće na nervni sistem.
Komentari (0)