Prirodom do zdravlja

Začin koji je mnogo više od dekoracije: 5 razloga da sve obroke začinite bosiljkom

Ova začinska biljka ima brojne prednosti po zdravlje pa je što češće koristite u pripremi jela.

Slika Autora
bySrećna Republika

13.09.2025 08:30

Začin koji je mnogo  više od dekoracije: 5 razloga da sve obroke začinite bosiljkom
Schutterstock/Okrasiuk

Bez obzira da li jedete picu sa sirom, pastu sa pestom ili pečenu piletinu, bosiljak je sastojak koji mnogi kuvari koji kuvaju kod kuće smatraju neophodnim. I to sa dobrim razlogom.

- Bosiljak ima sladak, blago ljut ukus koji svakom obroku dodaje i ukusan i zdrav dodir. Sveži listovi bosiljka su glatki i nežni. Volim da koristim svež bosiljak u salatama, kao ukras za obrok, u pestu ili ga dodajem u prelive i sosove za dodatni ukus. Pored svoje zabavne teksture i prijatnog ukusa, bosiljak je takođe i izvor hranljivih materija - kaže Mišel Rutenštajn, magistar, dijetetičar.

Bogat antioksidansima

Bosiljak je bogat antioksidansima, posebno jedinjenjem eugenolom, koje pomaže u neutralisanju štetnih slobodnih radikala u telu.

Schuttertock/j.chizhe

Koristite listove bosiljka što češće u pripremi jela

 

- Viši ORAC rezultat, koji predstavlja meru antioksidativne moći, odražava veću sposobnost bosiljka u borbi protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, posebno srčanih oboljenja - kaže Rutenštajn, a prenosi Ril simpl (Real Simple).

Dakle, sve počinje dodavanjem ovih ukusnih listova ručkovima i večerama!

Izvor vitamina i minerala 

Bosiljak je izvor esencijalnih vitamina i minerala, posebno vitamina K, vitamina A i malih količina gvožđa i kalcijuma.

- Iako je bosiljak veoma bogat određenim vitaminima i mineralima, obično ga ne konzumiramo u velikim količinama. Uprkos tome, nije potrebno previše listova bosiljka da bi se iskoristile prednosti njegovog visokog sadržaja vitamina i minerala - kaže registrovani dijetetičar Ejveri Zenker.

Pomaže u smanjenju upala

Bosiljak pomaže u smanjenju upala zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa i fitonutrijenata, poput polifenola.

-  Antioksidanti pomažu u smanjenju upale sprečavanjem oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima, koji oštećuju ćelije na načine koji su povezani sa progresijom bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 - kaže dijetetičar.

Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Bosiljak može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju osetljivosti na insulin. Neka istraživanja ukazuju da njegovi polifenoli mogu smanjiti oslobađanje glukoze i usporiti razgradnju glikogena, što može doprineti stabilnijem nivou šećera. Iako su dokazi još ograničeni, dodavanje bosiljka u ishranu je jednostavan i ukusan način da se potencijalno podrži zdravlje metabolizma.

Pomaže varenje

Bosiljak može pomoći varenju zahvaljujući jedinjenjima poput cineola i estragola, koji smanjuju upalu u crevima i mogu ublažiti nadutost, grčeve i lošu probavu. Takođe može pozitivno uticati na crevnu mikrofloru, podržavajući ravnotežu korisnih bakterija u digestivnom traktu.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)