Suzana Mančić, nekadašnja loto devojka i jedno od najprepoznatljivijih TV lica, više puta je dokazala da, osim harizme, ima i izuzetno kulinarsko umeće. Tako je podelila recept za pitu s makom koja je toliko sočna i ukusna da lako može da zaseni i najpoznatiju domaću štrudlu s makom.
Suzanin recept je idealan izbor za sve koji žele da naprave desert koji spaja brzinu pripreme i bogat domaći ukus.
- Sve je u jednostavnosti i ljubavi prema kuvanju. Ovaj kolač je spas za sve koji nemaju vremena da mese testo, a žele miris domaće poslastice - poručila je Suzana.
Antonio Ahel/ATAImages

Za razliku od tradicionalne makovnjače, ona koristi kupovne kore, što olakšava pripremu, ali ni najmanje ne umanjuje ukus, pa i dalje podseća na kolače iz detinjstva i bakine sveske recepata.
Recept je prvi put pokazala u emisiji "Praktična žena", gde su i voditeljka i publika bili oduševljeni rezultatom. Iako su korišćene gotove kore, niko nije primetio razliku, pita je bila jednako mekana, sočna i mirisna kao da je pravljena od domaćeg testa.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 1,5 šolja šećera
- 4 dl ulja
- 2 šolje griza
- vanilin-šećer
- prašak za pecivo
- 400 g maka
- 400 ml (2 šolje) vrelog mleka
- 1,5 šolja šećera
Priprema:
Umutite jaja, pa postepeno dodajte šećer, ulje, griz, vanilin-šećer i prašak za pecivo, mešajući dok se smesa lepo ne sjedini. Prelijte mak vrućim mlekom i dodajte šećer, pa sve dobro izmešajte dok se ne dobije ujednačena smesa.
Kupovne kore podelite na tri dela jer fila ima dovoljno za tri sloja. Na prvi list kora najpre namažite žuti fil, zatim ravnomerno rasporedite fil od maka. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil. Rernu zagrejte na 180°C i pecite pitu s makom oko 40 minuta, dok ne postane zlatna. Kada se ispeče, ostavite da se malo ohladi, pa isecite i poslužite.
Komentari (0)