Med od bundeve postaje sve popularniji zbog lekovitih svojstava i koristi za celo telo. Ovaj prirodni saveznik zdarvlju bogat je vlaknima, karotenom i vitaminima, a posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora, jer pomaže u regulaciji probave.
Bundeva je takođe odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), kao i omega-3 esencijalne masne kiseline koja pozitivno utiče na zdravlje srca. Med od bundeve smatra se delotvornim i u ublažavanju problema sa jetrom i bubrezima, izbacivanju kamena iz žuči, lečenju mokraćnih kanala, ali i kod jakog i suvog kašlja.

Rimma Bondarenko/Shutterstock
Redovno korišćenje ovog meda može da pomogne u snižavanju holesterola, ublažavanju posledica arteroskleroze, smanjenju otoka kod srčane insuficijencije, a preporučuje se i osobama koje žele da kontrolišu telesnu težinu.
Sastojci:
- zrela žuta bundeva
- šećer (po želji)
Priprema:
Potrebna vam je jedna zrela žuta bundeva. Odsecite vrh i uklonite unutrašnjost (semenke i vlakna), a zatim u otvor sipajte šećer po želji. Poklopite vrhom bundeve i ostavite na hladnom mestu oko 10 dana. Šećer će se tokom vremena otopiti u bundevinom soku. Kad se tečnost formira, skidate poklopac i sipate tečnost u staklenu posudu. Ako se pojavi plesan na poklopcu, nije problem, dovoljno je napraviti rupu na dnu i procediti med u posudu.
Upotreba meda od bundeve
Med možete koristiti kako vam odgovara, kao zaslađivač za čaj, samostalno u količini od 2-3 kašike, kao preliv za palačinke ili u druge kreativne recepte. Konzumirajte ga koliko želite, a ako vam količina nije dovoljna, pripremite veću od dve-tri bundeve.
Ovaj prirodni eliksir ne samo da je ukusan, već je i moćan saveznik za vaše zdravlje.
Naziv "med" je zakonom definisan kao isključivo pčelinji proizvod i ovaj naslov je neprimeren za takvu tvorevinu šećera i bundeve!