Pre dve godine svet je poludeo za Barbie testeninom u upečatljivoj ružičastoj boji, a tokom ovogodišnjeg Vimbldona poljska teniserka Iga Švjontek izazvala je pažnju neobičnim izborom omiljene hrane - testeninom sa jagodama.
Ova kombinacija iznenadila je Engleze i ljubitelje tenisa širom sveta, ali Švjontek je objasnila da je baš tako jela testeninu u detinjstvu.
Ovaj jednostavan recept budi nostalgiju kod mnogih generacija u Poljskoj, gde tanjir obične testenine prelivene svežim sosom od jagoda vraća lepe uspomene, piše Polonist.com.
ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia
Savršen je za tople letnje dane, a sigurno će se dopasti i deci.
Sastojci:
- 1 šolja suve testenine (140-160 g)
- 450 g svežih jagoda
- 3-4 kašike blagog meda (može i prah šećer ili javorov sirup)
- 6 kašika kiselog pavlake (80 ml), može i gusti jogurt
- ¼ kašičice ekstrakta vanile (po želji)
- sveži listovi nane
- 1 kašika listića badema
Priprema:
Sipajte vodu u šerpu, poklopite i stavite da provri. Dodajte prstohvat soli, pa ubacite testeninu i kuvajte je bez poklopca, po uputstvu sa pakovanja. Da proverite da li je testenina gotova, probajte je malo pre kraja kuvanja – treba da bude mekana, ali još uvek blago čvrsta, odnosno "al dente". Procedite testeninu.
Jagode dobro operite pod hladnom vodom, pa ih osušite kuhinjskim papirom. Oljuštite ih (ako je potrebno), presecite na polovine i skinite zelene peteljke. Sačuvajte nekoliko jagoda za ukras.
Prepolovljene jagode stavite u činiju, pa dodajte med, kiselu pavlaku i ekstrakt vanile. Viljuškom ih grubo izgnječite, pazeći da ostanu i neki veći komadići za teksturu. Ako želite da sos bude nešto poput glatkog, možete ih dobro izgnječiti ili izmiksati blenderom.
Rasporedite testeninu na tanjire, prelijte je sosom od jagoda, i ukrasite kriškama jagoda, listićima nane i badema. Poslužite odmah ili ostavite da se ohladi i uživajte u hladnom obroku.
Komentari (0)