Malo koje jelo je toliko simbolično povezano sa istorijom i tradicijom kao Karađorđeva šnicla, ne samo zbog ukusa, već i zbog priče koju nosi. Ovaj kultni specijalitet nastao je sredinom 20. veka, a dobio je naziv po vođi prvog srpskog ustanka, Đorđa Petrovića Karađorđa. Recept je 1956. godine osmislio poznati beogradski kuvar Milovan Mića Stojanović, tada kuvar u restoranu „Golf”.
Ovaj specijalitet posebno je voleo Josip Broz Tito, i često je bio njegov primaran izbor jela u restoranima, ali se iza recepta krije još zanimljivija priča. Naime, jednom prilikom u restoran "Golf" došla je Tamara Broz, koja je bila Titova snajka. Njeno omiljeno jelo bio je Kijevski kotlet, ali u tom trenutku kuvar nije imao sve potrebne sastojke za pravljenje tog jela. Da ne bi pokvario svoj ugled i reputaciju restorana, morao je da improvizuje i da osmisli nešto malo drugačije.
Uzeo je šniclu, premazao je kajmakom, uvio kao palačinku, panirao i ispržio u ulju. Pošto nije bio sasvim zadovoljan ukusom, prelio ju je tartar sosom, ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde i lično je poslužio Tamari Broz. Jelo joj se toliko dopalo da je upitala kako se zove, pa je kuvar u tom trenutku osmislio ime, Karađorđeva šnicla.
Voller Ernst / Chaldej / akg-images / Profimedia
Zanimljivo je da je originalno osmišljena kao alternativa za bečku šniclu, ali je ubrzo dobila svoj identitet i slavu. Danas je nezaobilazan deo menija u mnogim restoranima širom regiona, ali i rado viđeno jelo na porodičnim ručkovima.
Sastojci:
- 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 180 g po komadu)
- 150 g kajmaka ili punomasne pavlake
- 2 jajeta
- 80 g brašna
- 120 g prezli
- so i biber po želji
- ulje za prženje
Priprema:
Šnicle istucite pažljivo čekićem za meso dok ne postanu tanke, ali pazite da ostanu cele. Posolite i pobiberite ih sa obe strane. Na sredinu svake stavite punu kašiku kajmaka, pa pažljivo uvijte u čvrstu rolnu. Po potrebi, učvrstite ih čačkalicama kako bi fil ostao unutra.
shutterstock.com/Males17
Zatim svaku rolnu uvaljajte prvo u brašno, potom u umućena jaja, i na kraju u prezle. Prstima blago pritisnite prezle da se dobro prime za šniclu. U dubokom tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri i pržite šnicle sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno smeđu boju. Gotove šnicle izvadite na papirni ubrus da upije višak masnoće, a čačkalice pažljivo uklonite pre serviranja.
Josip Broz Tito, poznat po svom istančanom ukusu, često je birao Karađorđevu šniclu za važne prilike jer je ovaj specijalitet spajao tradiciju i raskoš. Danas, spremajući ovo jelo, ne samo da uživamo u bogatom ukusu, već i negujemo deo naše kulture.
Komentari (0)