Jela sa mesom

STARINSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Jeftin, a zdrav prolećni ručak koji krepi dušu i telo!

Jednostavan i lagan obrok koji će oduševiti i najprobirljivije gurmane.

Slika Autora
byDragana Petrović

21.04.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Jeftin, a zdrav prolećni ručak koji krepi dušu i telo!
shutterstock.com/Slavica Stajic

Sarmice od zelja je starinsko jelo koje se u Srbiji priprema već vekovima, pa slobodno možemo da kažemo da se toliko odomaćilo uz našim krajevima da se smatra delom tradicionalne srpske kuhinje. Ovaj specijalitet vodi poreklo iz Turske i to iz perioda Osmanskog carstva. Jela slična sarmi, gde se meso i pirinač uvijaju u listove povrća (kupus, vinova loza, zelje), potiču upravo iz turske kuhinje, a sama reč sarma dolazi iz turskog jezika i znači "umotano" ili "uvijeno".

Kako se Osmansko carstvo širilo na Balkan, tako su i njihova jela i običaji postajali deo lokalne kuhinje. Iako je klasična sarma najčešće od kiselog kupusa, sarmice sa zeljem se javljaju kao lokalna i sezonska varijanta. Nisu bile luksuz, već praktičan način da se iskoriste dostupni sastojci - naročito u proleće i leto kad nema kiselog kupusa. Nije poznato od kada se tačno sarmice sa zeljem prave u Srbiji, ali se pretpostavlja da se ovaj specijalitet kod nas priprema barem poslednjih 300 godina. 

Srećna Republika vam poklanja starinski recept za sarmice od zelja onako kako su ih nekad pravile naše bake. 

Sastojci:

  • 20 listova zelja 
  • 300 g mlevenog mesa (najbolja kombinacija je pola svinjsko, pola juneće)
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
  • 2 čena belog luka (sitno seckan)
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • so i biber po ukusu
  • malo začinskog bilja (suvi peršun ili majčina dušica) po ukusu
  • 200 ml paradajz soka ili pirea
  • 1 kašika brašna (po želji, za zapršku)
  • 300 ml vode

Priprema:

Operi listove zelja i odstrani debele žilice (ako su jako krute) i obarite ga u kipućoj vodi najviše 2 minuta koliko da omekšaju. Ocedi ih i ostavi da se prohlade. Za to vreme pripremite fil. Na malo ulja propržiti sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte meso i nastaviti da se dinsta, potom dodati opran pirinač, mlevenu papriku, so, biber i po želji suve začine. Prži još dva do tri minuta, pa skloni s vatre da se prohladi.

Na svaki list zelja stavi kašiku fila i urolati kao malu sarmu, s tim da krajevi budu unutra da fil ne iscuri. Ređati u podmazanu šerpu dok ne potrošite sve sastojke. Prelite paradajz sokom, sipajte vodu da skoro prekrije sarmice. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta, dok ne omekšaju listovi i pirinač. Pojedine domaćice vole da zaprže sarmice, ali to je stvar ličnog izbora. Služiti tople uz kiselo mleko.

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)