Jela sa mesom

STARINSKI RECEPT ZA BORANIJU SA PILETINOM: Dinstana i bez zaprške, ovako spremljenu voleće je i oni koji nisu ljubitelji tradicionalne kuhinje!

Zdravo jelo na kašiku mogu da naprave i neiskusne domaćice i početnici u kuhinji.

06.02.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA BORANIJU SA PILETINOM: Dinstana i bez zaprške, ovako spremljenu voleće je i oni koji nisu ljubitelji tradicionalne kuhinje!
Shutterstock

Boranija je jedno od onih starinskih jela koji ljudi ili vole ili ne vole. U pitanju je izuzetno zdravo povrće bogato vlaknima i mineralima, a u kombinaciji sa pilećim mesom dobićete ukusan obrok koji neće opteretiti vaš stomak. Boranija može biti zelena ili žuta, najukusnija je kad je vrlo mlada, a danas domaćice najčešće koriste onu kupovnu i smrznutu. Na sreću, tehnologija prerade hrane i čuvanja toliko je uznapredovala da smrznuta boranija zadržava sva svojstva i kvalitet gotovo kao sveža.

Ovako smrznuta boranija priprema se kao sveža bez prethodnog odmrzavanja što dodatno štedi vreme domaćicama. Boranija sa piletinom je toliko jednostavna da ovo jelo bez problema mogu napraviti neiskusne domaćice i početnici u kuhinji. Da bi boranija bila još ukusnija možete dodati začin kao što je mirđija koji će naglasiti ukus ovog jela i dati mu dodatnu aromu. Prilikom kuvanja važnio je da se jelo lagano dinsta na umerenoj temperaturi kako bi se sačuvali svi sokovi iz povrća i mesa. 

Srećna Republika vam poklanja starinski recept za dinstanu boraniju, onako kako su je nekad kuvale naše bake. Pripremljenu na ovaj način boraniju će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće. 

Sastojci:

  • 500 g boranije
  • 400 g belog pilećeg mesa
  • 2 šargarepe
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 krompir
  • 2 struka sveže ili kašika sušene mirođije
  • začini, so, biber
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Sitno iseckajte crni luk i prodinstajte na malo ulja, pa kad postane staklast dodajte na kockice isečeno meso. Slobodno dinstajte na nižoj temperaturi, piletina, posebno kad je mlada brzo odmekne. Dodajte seckanu šargarepu, krompir isečen na kockice, boraniju, lovorov list, začine, alevu papriku, iseckan beli luk i biber. Najlijte vode da ogrezne i dinastajte na tihoj vatri. Kad se meso i boranija skuvaju razmutite u malo tople vode kašiku brašna i sipajte u jelo kako bi se zgusnulo. Dodajte mirođiju i dinstajte još 10 minuta na tihoj vatri.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)