Nekad je na srpskim trpezama barem jednom nedeljno na trpezi bilo varivo od graška sa mesom. Iako mnoga deca nisu volela ovo jelo, brojna naučna istraživanja su dokazala da je grašak jedno od najzdravijih vrsta povrća.
Zbog blagotvornog uticaja na zdravlje grašak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta. Kod nas se najčešće priprema kao varivo sa mesom.
Sastojci:
- 1 kesa smrznutog graška
- 300 g mesa od buta
- 1 veća glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 kašika brašna
- so ili vegeta
- biber
- aleva paprika
- mirođija
Priprema:
U jednu šerpu zagrejte ulje i ubacite sitno iseckanu glavicu crnog luka. Kad postane staklast dodajte na kockice isečeno meso i dinstajte dok meso malo ne omekša. Potom dodajte isečenu šargarepu i smrznuti grašak. Najlijte toplu vodu da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri. Kad je meso potpuno odmeklo, a grašak se skuvao dodajte vegetu, pola kašičice aleve parike, isčen beli luk, biber i mirođiju, pa nalijte sa smesom koju ste napravili tako što ste 1 kašiku brašna razmutili u pola čaše tople vode. Krčkajte još 10 do 15 minuta na umerenoj vatri uz povremeno mešanje i vaš grašak je gotov. Prijatno!
Komentari (0)