Ćevapi su jedan od omiljenih specijaliteta širom Balkana. U Bosni su najpoznatiji sarajevski ili banjalučki ćevapi, dok je u Srbiji Leskovac i jug naše zemlje deo gde se najbolje priprema ovaj specijalitet.
Posebnu čar imaju kafanski ćevapi koji iz nekog razloga uvek budu sočniji i ukusniji od onih koje pravimo kod kuće. Razlog za to je što svaki majstor kuhinje ima po neku svoju tajno koju dodaje u ovaj specijalitet.
Srećna republika vam poklanja provereni kafanski recept za ćevape koji će biti sočni i ukusni kao iz najboljeg restorana. Jedna od tajni je da se meso dobro izmeša, dodaju začini a potom se ostavi u frižideru preko noći pre pečenja. Na taj način će se napraviti kompaktna masa, meso će pustiti svoje sokove koji daju posebnu slast ovom gurmanskom užitku.
Sastojci:
- 400 g mlevene junetine
- 400 g mlevene svinjetine
- 1 kašičica soli
- 1/3 kašičice mlevenog bibera
- 1/2 kašičice granula belog luka (po želji)
- parče slanine za podmazivanje
Priprema:
Dobro rukama izmešajte mleveno meso, so i biber i ako volite dodajte granule belog luka. Dobro izmesite da se masa sjedini. Jedna od tajni je da se ovako izmešano meso ostavi preko noći u frižideru kako bi meso pustilo sokove a potom ih ponovo upili. Na ovaj način ćevapi će dobiti posebnu slast ovom gurmanskom užitku. Izvadite meso, oblikujte ćevape rukama i pecite najbolje na roštilju koje ste pre toga malo podmazali parčetom slanine. Ako nemate roštilj možete ih ispeći i na teflonu. Važno je da ćevapi ne upiju previše masti, često ih okrećite kako bi dobili finu koricu koja će unutar ćevapa zadržati sve njihove sokove i budu sočni. Prijatno!
Komentari (0)