Do dočeka nove godine brojimo sitno, te su finalne pripreme za ovu magičnu noć u punom jeku. Svi brinu o trpezi i tome šta će od đakonija pripremiti kako bi se počastili tokom večeri.
Ukoliko su vam dosadila uobičajena praznična jela, isprobajte nešto novo, a opet dobro poznato. Reč je o pastirskoj piti sa mlevenim mesom koja će vas držati zasitnim tokom cele večeri.
Srećna republika donosi vam recept za ovo veoma poznato, a nedovoljno degustirano jelo.
Sastojci:
- 500 g mlevene junetine ( ili kojeg god mesa zelite )
- 250 g šampinjona
- 2 šargarepe (narendati)
- 1 velika glavica crvenog luka ( naseckati )
- 1 čen belog luka
- 30 g brašna
- 300 ml goveđeg temeljca ili vode
- 1 kašika kečapa
- so i biber
- 750 g krompira
Priprema:
Stavite mleveno meso u veliki tiganj i pržite na laganoj vatri dok se masnoća ne počne otapati. Pojačajte vatru i pržite, mešajući meso, dok ne poprimi smeđu boju. Rupičavom kašikom izvadite meso i uklonite masnoću. Dodajte šampinjone, šargerepu, luk i beli luk, pa pržite na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne omekšaju. Vratite meso u tiganj. Dodajte brašno i pržite, stalno mešajući, oko 1 minut.
Dodajte temeljac ili vodu, kečap, sol i biber, pa zagrejte do vrenja. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 30 minuta. U međuvremenu skuvajte krompir u slanoj vodi. Ocedite, dodajte mleko i maslac, pa napravite pire, posolite po zelji.
Komentari (0)