Jela sa mesom

PASTIRSKA PITA SA JUNETINOM: Večera koja će oduševiti sve vaše goste tokom prazničnih dana

Kombinacija ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

29.12.2023 16:02

PASTIRSKA PITA SA JUNETINOM: Večera koja će oduševiti sve vaše goste tokom prazničnih dana
shutterstock.com

Do dočeka nove godine brojimo sitno, te su finalne pripreme za ovu magičnu noć u punom jeku. Svi brinu o  trpezi i tome šta će od đakonija pripremiti kako bi se počastili tokom večeri. 

Ukoliko su vam dosadila uobičajena praznična jela, isprobajte nešto novo, a opet dobro poznato. Reč je o pastirskoj piti sa mlevenim mesom koja će vas držati zasitnim tokom cele večeri.

Srećna republika donosi vam recept za ovo veoma poznato, a nedovoljno degustirano jelo.

 

Sastojci:

  • 500 g mlevene junetine ( ili kojeg god mesa zelite )
  • 250 g šampinjona
  • 2 šargarepe (narendati)
  • 1 velika glavica crvenog luka ( naseckati )
  • 1 čen belog luka
  • 30 g brašna
  • 300 ml goveđeg temeljca ili vode
  • 1 kašika kečapa
  • so i biber
  • 750 g krompira

 

Priprema:

Stavite mleveno meso u veliki tiganj i pržite na laganoj vatri dok se masnoća ne počne otapati. Pojačajte vatru i pržite, mešajući meso, dok ne poprimi smeđu boju. Rupičavom kašikom izvadite meso i uklonite masnoću. Dodajte šampinjone, šargerepu, luk i beli luk, pa pržite na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne omekšaju. Vratite meso u tiganj. Dodajte brašno i pržite, stalno mešajući, oko 1 minut.

Dodajte temeljac ili vodu, kečap, sol i biber, pa zagrejte do vrenja. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri 30 minuta. U međuvremenu skuvajte krompir u slanoj vodi. Ocedite, dodajte mleko i maslac, pa napravite pire, posolite po zelji.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)