Tetka Saveta

DA LI I VI PRAVITE OVU GREŠKU SA MLEVENIM MESOM: Ključne cake za zamrzavanje i čuvanje ove namirnice! (FOTO)

Kako da sačuvate njegov kvalitet i koliko dugo može da se čuva na niskoj temperaturi.

28.12.2023 11:40

DA LI I VI PRAVITE OVU GREŠKU SA MLEVENIM MESOM: Ključne cake za zamrzavanje i čuvanje ove namirnice! (FOTO)
shutterstock.com

Mleveno meso je univerzalni sastojak koji se može koristiti u raznim jelima, uključujući pljeskavice, ćufte, kao neophodan sastojaka bolonjeze sosa za špagete. Međutim, mnogi ljudi prave greške prilikom zamrzavanja mlevenog mesa zbog čega posle imaju muke kad ga odmrzavaju.

Srećna republika vam donosi neke od najčešćih grešaka i kako da ih izbegnete.

Pixabay.com

Mleveno meso je vrlo zahvalno za pripremu brojnih specijaliteta i soseva

Šta uraditi pre zamrzavanja?

Sirovo mleveno meso može se čuvati u frižideru dan ili dva. Ako ne planirate da ga upotrebite u tom vremenskom periodu, trebalo bi ga zamrznuti da bi se očuvao njegov kvalitet.

Pre zamrzavanja podelite ga na manje porcije odnosno na okoličlinu koja vam je potrebna za pripremu jednog ručka. Bolje je da paketići sa zamrznutim mesom budu i manji pa ukoliko vam zatreba više izvadite dva, tri paketa jer veći količinu nećete moći da prepolivite kad je zamrznuta.

Ukoliko ste već izvadili meso odledili ga a niste sve iskoristili nikako ga ne vraćajte nazad u zamrzivač jer rizikujete trovanje hrane. Ovo se odnosi na sve vrste mesa pa i na mleveno. 

Sirovo mleveno meso može se čuvati u frižideru dan ili dva. Ako ne planirate da ga upotrebite u tom vremenskom periodu, trebalo bi ga zamrznuti da bi se očuvala njegova kvalitet.

shutterstock.com

Mleveno meso se u zamrzivaču može čuvati najviše tri do četiri meseca nakon čega gubi kvalitet

Važnost temperature zamrzivača

Da biste osigurali da se mleveno meso pravilno zamrzne i sprečili rast štetnih mikroorganizama, ključno je da zamrzivač konstantno radi na -18 stepeni Celzijusa. Preporučuje se provera temperature zamrzivača termometrom ako postoje sumnje u njegovu efikasnost.

Svaka porcija treba biti umotana u plastičnu foliju i aluminijumsku foliju, a zatim stavljena u plastičnu kesu. Takođe je važno označiti datum kada je meso zamrznuto kako biste tačno znali koliko vam dugo već stoji u zamrzivaču.

Stručnjaci upozoravaju da je zamrznuto mleveno meso treba da se iskorusti u roku od tri do četiri meseca jer posle toga gubi kvalitet i ukus. 

Odmrzavanje mlevenog mesa

Najbolji način za odmrzavanje zamrznutog mlevenog mesa je da ga stavite na tanjir ili u činiju i prebacite ga u frižider na 24 sata. Ovaj metod omogućava mesu da se postepeno odmrzne, sprečavajući istovremeno da bilo kakav sok kaplje na druge namirnice u frižideru, što potencijalno može dovesti do kontaminacije.

Pravilno rukovanje i čuvanje mlevenog mesa su od suštinskog značaja kako bi se osigurala bezbednost hrane i očuvao njegov kvalitet za buduću upotrebu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)